Pășind sub apă

(Walking Under Water)
Polonia / Malaezia, 2014, 77 min.
PREMIERĂ NAȚIONALĂ
Regia
Eliza Kubarska

Hot Docs Canadian IFF, Canada, 2014 – Special Jury Prize

Palm Springs IFF, USA, 2015 – John Schlesinger Award

Los Angeles Film Festival, 2014 – Nominated Best Documentary

Eliza Kubarska va fi alături de noi la Pelicam anul acesta pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecție.

Alexan, ultimul scafandru ce folosește alimentare de la suprafață pe insula Mabul, aproape de Borneo, îl învață pe Sari, în vârstă de 10 ani, tot ce știe, de la tehnici periculoase de pescuit și ispitele economiei turismului la sfaturi despre lumea subacvatică.

Pășind sub apă prezintă tradițiile străvechi și experiența colectivă ale tribului Badjao sub forma unei narațiuni magice, reunind presiunile și probleme urgente cu care aceștia se confruntă într-un hibrid de fantezie, ficțiune și realitate. Etnicii Badjao trăiau odată ca peștii, petrecându-și majoritatea timpului sub apă, dar, odată cu apariția civilizației moderne, acest mod de viață aproape a dispărut. Uluitoarele filmări subacvatice subliniază această pierdere și lipsa farmecului pe care îl deține uscatul.

În timp ce Alexan refuză să accepte că lumea strămoșilor săi nu mai există, Sari este sfâșiat între dorința de a fi pescar ca unchiul lui și tentația lumii noi sub forma unul resort din apropiere. – Angie Driscoll/HotDocs

Născută în 1978 la Lodz în Polonia, Eliza Kubarska este regizoare de film documentar, artist și sculptor. Este, de asemenea, alpinistă, considerată una dintre puținele femei din lume care au deschis rute noi. Lucrează în prezent la ultimul ei film,”K2 Touching the Sky”. Vine la Pelicam pentru proiecția filmului său “Walking Under Water” prezentat în competiția principală. Filmul a câștigat premiul special al juriului la festivalul Hot Docs din Canada.

 

http://badjaofilm.com/

TRAILER