Echipa festivalului

Benjamin Ribout – Director Festival

Pelican creţ – Pelecanus crispus 

Generalităţi: În prezent, numărul lor nu depăşeşte 500 de perechi clocitoare în Europa, din cauza combaterii făcute de către om. Se regăseşte într-un număr mult mai mic decât pelicanul comun.

Descriere: (150—180 cm). Se deosebeşte de pelicanul comun prin partea inferioară a aripii complet deschisă la culoare. Puii au un colorit cenuşiu-deschis deasupra, un sac gular cu slabe nuanţe roz, marginea anterioară a frunţii aproape dreaptă, creţi pe cap şi gât. Adulţii au coloritul penelor gri albicios.

Reproducerea: Cuibăreşte în colonii mai mici decât pelicanul comun, uneori chiar în perechi izolate. Ouăle sunt asemănătoare celor ale pelicanului comun, de culoare albă, cu aspect cretos. Clocitul durează 35-37 de zile şi are loc de regulă în luna mai.

Habitat: Soseşte la noi în ţară în acelaşi timp cu pelicanul comun, având aceleaşi locuri de cuibărit în Delta Dunării. Toamna se îndreaptă către Grecia, Delta Nilului, regiunea Golfului şi ţinutul de coastă din sudul Asiei. Iarna deseori se mută înspre zonele de coastă.

Citeşte mai mult Inchide

Corina Eredenta Moldovan-Florea – Co-Director & Director Executiv

Pescăruş argintiu – Larus argentatus

Generalităţi: Specie sedentară, prezentă la noi în ţară pe toată perioada anului, ce s-a adaptat chiar şi la condiţiile urbane.

Descriere: (67 cm) coloritul spatelui şi al aripilor este argintiu, cu vârfurile aripilor negre, în rest corpul este alb. Aripile au o anvergură de 150 cm. Ciocul este de culoare galbenă, având o pată roşie aproape de vârf. La exemplarele imature aripile un colorit de alb şi brun, partea ventrală a corpului albă, ciocul brun deschis. Se hrăneşte cu peşti, crustacee, scoici, dar şi cu resturi menajere (în centrele urbane).

Reproducerea : Cuibăreşte pe resturile vechi de stuf, pe plajele nisipoase atât în Delta Dunării, cât şi în unele zone sălbatice de-a lungul litoralului. Femela depune 2- 3 ouă brune, cu pete mai întunecate în luna aprilie ce le cloceşte circa 26 de zile. Puii părăsesc cuibul la puţine zile de la ecloziune, ascunzându-se în vegetaţie, devenind apţi de zbor în 8 – 9 săptămâni.

Habitat: Zonele cu bălţi, plajele nisipoase din Delta Dunării, litoral, dar în centrele urbane.

Citeşte mai mult Inchide

Ana Maria Pîrvan – Coordonator Producție

Rață moțată – Aythya fuligula

Generalități: specie de rață scufundătoare, relativ rară la noi în țară, întâlnită în perioada de iarnă începând cu noiembrie și până în martie.

Descriere: (40-47 cm) anvergura aripilor de 65-75 cm. Diferențe între femelă și mascul. Masculul este negru cu alb pe flancuri si pe burta, oglinda de pe aripi este albă iar pe cap prezintă un moțul caracteristic mai lung primăvara în perioada împerecherii. Ciocul este gri cu vârful negru, picioarele galben-verzui. Femela are penajul brun închis cu nuanțe mai deschise pe flancuri și o mică pată albă la baza ciocului. Și femela prezintă o mică creastă în creștetul capului.

Reproducerea: femela cuibărește bine ascunsă în vegetația bogată de pe malurile apelor. Depune 8-11 ouă verzui pe care le clocește timp de 24-26 de zile.

Hrana: se hrănește cu vegetația de pe fundul apei prin scufundare totală.

Habitat: în perioada de iarnă se întâlnește în zona lacurilor litorale și în Delta Dunarii. În cazul iernilor foarte geroase migrează către zonele sudice, mai calde.

Citeşte mai mult Inchide

Roxana Bucată – Comunicare & PR

Raţa cu ciuf (perucă) – Netta rufina

Generalităţi: Una din cele mai frumoase raţe. Este scufundătoare, de pasaj, ce soseşte la noi în ţară în luna februarie şi pleacă în octombrie.

Descriere: (55 cm) masculul, în perioada împerecherii prezintă un penaj roşu aprins la cap, brun pe spate, negricios pe guşă, pântece şi coadă. Ciocul are culoarea roşu aprins. Femela are un penaj cafeniu, capul fiind jumătate brun în partea superioară şi albicios în partea inferioară cu o linie mediană aflată sub ochi. După perioada de împerechere atât masculul cât şi femela îşi pierd din intensitatea culorilor.

Reproducerea: Cuibăreşte în stufărişuri în locuri foarte bine ascunse, femela depunând în luna mai 8 – 10 ouă de culoare verde palid pe care le cloceşte timp de 28 de zile.

Hrana: Se hrăneşte cu vegetaţia de pe fundul apei prin scufundare totală.

Habitat: La noi în ţară în special în Delta Dunării. Iernează în nordul Mării Mediterane, în Delta Nilului şi India.

Citeşte mai mult Inchide

Delia Marcu – Marketing

Stârc galben – Ardeola ralloides

Generalităţi: Specie ameninţată pe scară globală, prezentă în România ca oaspete de vara îndeosebi în Delta Dunării.

Descriere: (40 – 49 cm). Culoarea penajului este în general gălbui spre roşiatic, abdomenul albicios, spatele prezintă dungi longitudinale negre – cafenii pe un fond al coloristicii penajului galben – cafeniu. Picioarele sunt verzui.

Reproducerea: Femela depune între 3-5 ouă, ce le cloceşte în colonii mixte, unde pot exista sute de cuiburi. Se hrăneşte cu larve, insecte, dar şi cu peşti şi amfibieni mici.

Habitat: Specie frecvent întâlnită în Delta Dunării dar şi în bălţile mai mari.

Citeşte mai mult Inchide

Adrian Parfenie – Relații Internaționale & Consultant Tehnic

Cormoran mic – Phalacrocorax pygmeus

Generalităţi: În prezent numărul lor este în scădere, datorită intervenţiei omului, fiind combătut pentru pagubele aduse sectorului piscicol.

Descriere: (48 cm). Penajul este în general negru cu nuanţe arămii pe aripi, capul fiind negru-cafeniu. În timpul pregătirii nupţiale penajul ia tente verzulii-strălucitoare, cu pete albicioase, lunguiețe. Capul şi gâtul devin cafenii. Pe timpul verii, pieptul prezintă nuanţe maro-roşcate, iar bărbia devine albicioasă pete albicioase de pe penaj dispărând. Se deosebeşte de cormoranul mare prin dimensiuni, prezentând cap mai mic, cioc scurt şi coadă mai lungă. Zboară cu bătăi de aripi mai dese decât ale cormoranului mare, cu scurte planări. Înotul este similar cu cel al cormoranului mare, mult scufundat în apă, gâtul ţinut drept iar ciocul îndreptat în sus. Se hrăneşte cu peşte.

Reproducerea : Cuibăreşte împreună cu alte specii, preferând în special sălciile pitice, alături de ţigănuşi, egrete mici, stârci, etc. Depune în lunile mai -iunie 4-5 ouă ce sunt clocite timp de 27 -28 de zile.

Habitat: Este întâlnit numai că pasăre de vară, cuibărind îndeosebi în Delta Dunării, în sălciile pitice din marile întinderi ale stufărişurilor, toamna retrăgându-se în sudul Mării Negre şi nord-vestul Mării Mediterane.

Citeşte mai mult Inchide

Ana Munteanu – Proiecții Speciale & Evenimente Copii

Rața sunătoare – Bucephala clangula

Generalitati: soseste la noi in tara in numar redus in octombrie, ierneaza in apropierea apelor neinghetate, venind din nordul Europei şi Siberiei. La inceputul lunii martie pleaca in zonele nordice. Numele acestei specii provine de la glasul sau rasunator.

Descriere: (46 cm) Masculul are capul verde-negricios, la fel si penajul pe spate. Femela are capul cafeniu cu penaj de culoare cenuşiu-deschisă. Picioarele sunt de culoare galbena.

Reproducerea: rareori cuibareste la noi in tara, identificandu-se cateva perechi in zona coloniei de la Purcelu.

Hrana: crustacee, insecte acvatice, moluste.

Habitat: la noi in tara in special in Delta Dunarii si Lunca Dunarii.

Citeşte mai mult Inchide

Michelle Crețu – Coordonator Evenimente

Egreta mică – Egretta garzetta

Generalităţi: Specie în continuă creştere datorită încetării urmăririi ei de către om pentru penele ei ornamentale.

Descriere: (56 cm). Coloritul egretei mici este de un alb imaculat. În perioada reproducerii îşi dezvoltă pe cap frumoase pene ornamentale, la fel şi în regiunea spatelui, mult căutate în trecut ca podoabe vestimentare.

Reproducerea : În lunile aprilie-mai, femela depune între 3 şi 5 ouă verzui-albăstrui ce sunt clocite împreună cu partenerul. Incubaţia durează între 22—24 de zile puii părăsind cuibul înainte de a putea zbura, căţărându-se cu multă abilitate printre crengi.

Habitat: Este pasăre rară, cuibărind în special în Delta Dunării, în colonii mixte, îndeosebi în sălciile pitice, ascunse în masa stufului. Odată cu sosirea toamnei, migrează spre Marea Mediterană.

Citeşte mai mult Inchide

Iulian Topliceanu – HR & Coordonator voluntari

Şorecarul comun – Buteo buteo

Generalităţi: Şorecarul comun este o pasăre ocrotită prin lege la noi în ţară.

Descriere: (46-58 cm) Anvergura aripilor este între 110 – 132 cm. Constituţie solidă, gât scurt, cap relativ mare, aripi late şi coadă de lungime mijlocie. Culoarea penajului variază de la maroniu închis până la aproape alb, cel mai des fiind intermediar cu nuanţe de maro. Pe piept coloritul este mai deschis. Remigele aripilor pe partea inferioară sunt alb-murdare. Picioarele sunt galbene.

Reproducerea: La începutul lunii martie perechea începe construcţia cuibului în care femela depune 2 – 4 ouă. După 30-35 zile puii eclozează, părăsind cuibul după 45 de zile.

Hrana: Se hrăneşte cu şoareci de câmp, şobolani, hârciogi, pe care le procură de pe terenurile agricole fiind o pasăre folositoare.

Habitat: Cea mai răspândită şi comună pasăre răpitoare din Europa. Se găseşte în Delta Dunării, în locuri împădurite, zone agricole, păşuni şi arături, preferând regiunile de deal.

Citeşte mai mult Inchide

Anca Caramelea – Guest Managment

Chira – Sterna hirundo

Generalităţi: Oaspeţi de vară, populaţii stabile la noi în ţară.

Descriere: Prezintă penajul asemănător cu pescăruşul, fruntea albă, creştetul negru, ciocul este roşu cu vârful negru. Se hrăneşte cu peştişori.

Reproducerea : Cuibăresc mai ales în zonele de şes, litoral în perechi izolate sau în colonii mici. Locul predominant de clocit este Delta Dunării.

Habitat: Sunt prezente pe timpul verii în toată ţara în habitate acvatice, zone de litoral. Populaţii mai mari se găsesc în Delta Dunării luncile râurilor mari.

Citeşte mai mult Inchide

Virgil Mardare – Coordonator Transport

Vânturel de seară – Falco vespertinus

Generalităţi: Vânturelul de seară este singura specie de pasăre răpitoare de la noi din ţară care cuibăreşte în colonii. Este o pasăre migratoare care soseşte la noi în ţară în luna aprilie şi pleacă în a doua jumătate a lunii septembrie. Alte denumiri: Şoimuleţ de seară, Vinderele de seară, Vinderel cu picioarele roşii, Herete de seară, Herete, Vindereu, Vânturel.

Descriere: Diferenţe majore între penajul prezent la femelă şi cel de la mascul. Masculul prezintă o culoare dominant albastru-cenuşiu cu pene subcodale brun-roşcate iar femela ruginiu deschis pe burtă, partea superioară a capului şi cerbicea fiind ruginiu închis. Femela se aseamănă cu femela de vânturel roşu. Penajul complet se atinge la vârstă de 3 ani până atunci juvenilii având un penaj deschis la culoare. Vânturelul de seară prezintă un cioc puternic, încovoiat şi ascuţit. Degetele sunt foarte puternice şi înarmate cu ghiare tari, ascuţite şi tăioase. Femelele întrec în mărimea taliei masculii.

Reproducerea: Cuibăreşte în colonii ocupând cuiburi de cioară de semănătură. Femela depune în luna mai 4 – 5 ouă de culoare albă cu pete brun-roşcate. Puii ies după o incubaţie de 22 zile. După patru săptămâni sunt capabili de zbor.

Hrana: Este o pasăre carnivoră la bază fiind mamiferele mici. Rareori se hrăneşte şi cu şopârle, păsări de talie mică şi insecte de talie mai mare.

Habitat: În ţara noastră se găseşte preponderent în Banat, Transilvania şi jumătatea estică a României.

Citeşte mai mult Inchide

Marcel Fodorean (Meme) – Responsabil Camping

Șoimul rândunelelor – Falco subbuteo

Generalități: Pasăre de pradă diurna, de mărime variată, ageră.

Descriere: Penajul partii dorsale, crestetul si favoritii este de culoare cenusie-intunecata iar ventral pe fond alb apar pete intunecate orientate pe lungime. Penajul subcaudal este ruginiu. Cioc scurt, curbat in jos si foarte puternic. La fel ca si la celelalte pasari rapitoare partea superioara a picioarelor este acoperita de pene, ghearele relativ scurte.

Reproducerea: pe la mijlocul lunii mai ocupa un cuib mic in care ambele sexe clocesc 2-4 oua alb-galbui cu pete brun-roscate timp de 28-33 de zile. Femelele ating maturitatea sexuala dupa 10-12 luni iar masculii dupa 24 luni.

Hrana: animale vii, pasari mici si insecte si ocazional mamifere sau reptile. Predomina randunelele, lastunul, ciocarlia de camp, dar pot fi prinse si pasari de talia unei rate sau unui porumbel de aceea este considerat daunator.

Habitat: In tara noastra apare vara, in regiunile de ses in care alterneaza padurile luminate cu terenurile libere, umede sau cu ape intinse. Vine in aprilie si pleaca in octombrie.

Citeşte mai mult Inchide