Pelicam Talks 2017

Pelicam Talks înseamnă o serie de dezbateri în cadrul Pelicam prin care încercăm să răspundem unor întrebări actuale referitoare la mediu și la oameni.

Seria de dezbateri Pelicam Talks revine la Pelicam, ediția a șasea, cu teme noi și incitante din lume și de pe la noi. Moderate ca de fiecare dată de jurnalista Andra Matzal, editor al publicației culturale Scena9, cele cinci dezbateri ne pun pe gânduri prietenoase cu mediul:

ECONOMIA SOLIDARĂ & SOCIALĂ

Se impune tot mai mult în contextul în care capitalismul își arată colții față de cei mai săraci oameni ai lumii. La a șasea ediție a festivalului vă propunem o rubrică specială de filme care tratează acest subiect, rubrică realizată în parteneriat cu Fundația Terra Mileniul III.

  • Unul dintre filmele din această secțiune este Food Coop (r. Thomas Boothe, Maellanne Bonnicel, SUA/Franța, 2016), documentar care arată oportunitatea de a schimba sistemele de producție și distribuție a alimentelor. După ce vedem filmul dezbatem împreună cu Raluca Ouriaghli de la Ateliere fără Frontiere și producătorul filmului Herman Mazzeo.

Sâmbătă, 10 iunie, ora 11.15, Muzeul de Artă (după proiecția filmului Food Coop)

În cadrul aceleași teme vor mai fi proiectate filmele

—————-

EXPLOATAREA RESURSELOR

Este sursa unora dintre cele mai dramatice transformări în viața oamenilor din toată lumea. Goana corporațiilor după resursele pe care ni le dă natura pe gratis duce la adevărate tragedii.

  • La Pelicam vedem două filme care investighează acest subiect: Zona Franca (r. Georgi Lazarevski, Chile / Franța, 2016) și Trading Paradise (r. Daniel Schweizer, Elveția, 2016). După filme, dezbatem problematica resurselor cu Roxana Pencea de la Mining Watch România și regizorul Georgi Lazarevski.

Sâmbătă, 10 iunie, ora 13.45, Muzeul de Artă (după proiecția filmului Zona Franca)

——————–

ENERGIA REGENERABILĂ

E o alternativă ieftină, curată și accesibilă, dar cărbunele și petrolul sunt încă principalele surse de energie pe care le folosim. Cine pune bețe-n roate tranziției către o energie curată?

  • Vizionăm Power to Change (r. Carl Fechner, Germania, 2016) după care dezbatem împreună cu Claudiu Butacu, din partea casei solare EfdeN, și cu regizorul Carl Fechner câte mii de ani lumină îi mai trebuie Soarelui să ajungă în mixul energetic?

Sâmbătă, 10 iunie, ora 16.45, CC Jean Bart (după proiecția filmului Power to Change)

———

BIOENERGIE

Trebuia să fie soluția tuturor problemelor – o energie curată din materie organică, reziduuri mai ales. Dar a devenit (și) o exploatare a terenurilor și o distrugere fără sens a pădurilor.

Duminică, 11 iunie, ora 12.45, Muzeul de Artă (după proiecția filmului Burning Issues)

———

RECICLARE

Deșeurile sunt marele pariu al societății de azi în care consumul a scăpat complet de sub control.

  • Ne uităm la Plastic China (r. Jiuliang Wang, China, 2016) care spune povestea familiilor care reciclează deșeuri cu mâinile goale, apoi dezbatem cu Elena Rastei de la Zero Waste România și Andrei Coșuleanu, manager sustenabilitate la Let’s Do It, Romania!

Duminică, 11 iunie, ora 17.15, CC Jean Bart (după proiecția filmului Plastic China)