Plimbare sonora cu Maria Balabas

Ce este fascinant la o plimbare sonoră? Poate ideea de grup tăcut, parcurgând un traseu anume; poate ideea că fiecare sunet începe treptat să capete valoare semnificativă pentru memoria noastră, odată cu intrarea într-o stare perceptivă atipică. În mod paradoxal, locurile sunt aceleași, peisajul e diferit.  Totul și nimic. O plimbare sonoră nu este până la urmă decât o plimbare, o trecere în revistă a locurilor; ea devine însă, pentru cei implicați, o inventariere a spațiilor din punct de vedere acustic și performativ.

Deşi devenim din ce în ce mai sensibili la impactul vizual pe care oraşul îl desfăşoară asupra mentalului colectiv, educaţia sonoră urbană se află cel mult la stadiul de embrion. Sunt doar câţiva cei care se gândesc la sunet în alţi termeni decât zgomot, concert, agresivitate, iphone etc. Există, însă, câteva metode pentru a învăţa să ne apropiem fonic oraşul, pentru a-l recunoaşte, chiar pentru a-l proteja. Una dintre aceste idei care cuprind şi conceptul de activism sonor este plimbarea sonoră, iniţiată în anii ’70, în Vancouver, de compozitorul și teoreticianul Murray Schafer.

Este vorba despre o practică creativă şi de cercetare care presupune ascultarea şi, uneori, înregistrarea, în timpul mişcării dintr-un loc într-altul, în pas de plimbare. Se urmăreşte crearea unei relaţii mai puternice între „soundwalkers” şi mediul fonic înconjurător. Pentru o astfel de activitate sunt foarte importante deciziile asupra locului, stilului (intervenţionist sau nu), conţinutului, datorită accentuatelor consecinţe politice, sociale şi ecologice.

Înainte de plimbarea sonoră prin oraşul Tulcea vom vorbi despre muzică, obişnuinţe de ascultare, psihologie de grup, consum sonor, documentare prin sunet.

Foarte important! Pentru o oră şi jumătate membrii grupului nu vor vorbi, nu se vor folosi telefoanele mobile (decât dacă o cere organizatorul), hainele care foşnesc vor fi evitate, la fel şi pantofii cu toc.

Numarul maxim de participanti la acest workshop este de 20 persoane.
Pentru inscrieri va rugam sa trimiteti un mail la adresa: [email protected]