Invitați 2014

Christiane Schmidt

Christiane Schmidt, Germania

A studiat științele politice și istoria artei cu specializare în media vizuală. Participă la diferite proiecte culturale și de artă in Bruxelles. A studiat și filmul documentar, specializându-se în imagine, la Universitatea de Televiziune și Film Munich – “Pădurea e ca muntele, vezi?” fiind proiectul de absolvire.

Alături de co-regizorul Didier Guillain, va prezenta filmul “Pădurea e ca muntele, vezi?” la Pelicam, în cadrul Competiției Black Sea Docs.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Didier Guillain, Belgia

Lucrează ca operator de imagine pentru filme documentare. Este membru al colectivului de film Les Renards și trăiește la Bruxelles. Alături de Christiane Schmidt a regizat filmul “Pădurea e ca muntele, vezi?“, ce a avut premiera internațională la Berlinale anul acesta.

Este invitat în cadrul Festivalului Pelicam pentru a prezenta, în premieră națională, filmul “Pădurea e ca muntele, vezi?“, din Competiția Black Sea Docs.

Brechtje

Brechtje Smidt, Olanda

Este CEO/Director la Deepeei Film Productions din Olanda, va susține worksopul Green Film Making la Tulcea, în cadrul festivalului Pelicam, alături de Dorien Grötzinger.

Photo: Anne Claire de Breij

Dorien Grötzinger, Olanda

Event Producer pentru The Green Film Making Project, va susține worksopul Green Film Making la Tulcea, în cadrul festivalului Pelicam.

Jan_aan_zee_copy1

Jan van den Berg, Olanda

A făcut primul său film în 1965, Olverenos, despre un sat din Andaluzia, unde, din cauza secetei continue, tot mai mulți oameni au fost nevoiți să părăsească satul pentru a căuta de lucru în altă parte.

De atunci a lucrat la multe documentare, majoritatea despre oameni și diferențele culturale. A fondat drsFILM și colaborează cu scriitori, artiști și realizatori de film.

Este prezent în cadrul festivalului Pelicam cu ultimul său film, When Elephants Dance, the Grass Gets Beaten, proiectat în competiția internațională de scurt metraje.

Citeşte mai mult Inchide
SusmanHeadshot

Dan Susman, USA

Dan este co-fondatorul Elmwood Motion Picture Company și un realizator axat pe documentare care să inspire schimbări legate de mediul înconjurător și de societate. A primit premiul pentru cel mai bun film din partea Darmouth College pentru filmul Landmark, un scurt metraj ce aduce împreună diferiți membrii ai unei comunități pentru a salva o pădure de la distrugere.

Dan a fost invitat la Working Films Reel Change Summit unde a susținut un plan de mobilizare pentru  răspândirea conceptului din filmul său, Growing Cities.

La Pelicam 2014 Dan Susman va prezenta filmul său Growing Cities, proiectat în cadrul competiției Fresh Perspectives.

Citeşte mai mult Inchide
Claus Drexel

Claus Drexel, Franța

După ce a absolvit școala de film din Paris a lucrat ca director de imagine pentru câțiva ani. Cariera de regizor a început-o în 1996, regizând trei filme de scurt metraj: C4 (1996), The Operating Theater (Max au Bloc) (1998) și The Divine Inspiration cu renumitul actor Keir Dullea (starul lui Stanley Kubrick din 2001 – Odiseea Spațială). Filmele au participat în mai mult de o sută de festivaluri în întreaga lume și au câștigat numeroase premii.

În 2008, regizează primul său film de lung metraj, Family Values (Affaire de Famillie), cu renumiții actori francezi André Dussollier și Miou-Miou. Filmul a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de film acordat de Centrul Național de Cinema din Franța, și  premiul pentru Cel mai bun Film European la Festivalul de film de la Avignon.

În 2013 regizează Au bord du monde (La marginea lumii), un documentar de lung metraj despre oamenii fără adăpost din Paris. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în secțiunea ACID în 2013, apoi a câștigat Premiul cel Mare al Festivalului de Film Francofon și a fost vizionat la National Gallery of Art în Washingthon DC. Recent, Claus Drexel a scris scenariul pentru cel de-al treilea film de lung metraj al său.

Claus Drexel va prezenta filmul său, Au Bord du Monde, în premieră națională la Pelicam.

Citeşte mai mult Inchide
reuben

Reuben Aaronson, USA

Este producător, regizor și cameraman a unei game remarcabile de filme pe parcursul a 30 de ani de experiență. A creat și lucrat pentru National Geographic, Discovery, HBO, PBS și multe altele. Filmele la care a lucrat au luat premii Emmy și un Oscar, munca sa fiind recunoscută pentru frumusețe și sensibilitate. A filmat în aproape toate țările Americii de Sud, inclusiv o duzină de proiecte în Peru, acolo unde a filmat și Amazon Gold. În Peru mai lucrează la două documentare: “Finding Vilcabamba”, despre descoperirea mult așteptată a ultimei capitale a Imperiului Inca, și un film de lung metraj “26 Days in Peru” despre mișcarea radicală de stânga, The Shining Path. Alte realizări includ un documentar dedicat Mexicului pentru Discovery Channel și imaginea la lung metrajul “The Thin Red Line” al lui Terrence Malick, film nominalizat la Oscar.

Deasemena, Reuben a fost directorul de imagine pentru filmul documentar de lung metraj “The Ground Truth” ce a fost selectat la Sundance Film Festival și pre-nominalizat la Oscar. Recent a fondat NGOfilms, o companie independentă pentru filme ce abordează probleme sociale, teme culturale importante dar și activități cruciale a unor organizații.

Citeşte mai mult Inchide
Valentin Thurn

Valentin Thurn, Germania

Valentin Thurn este producător și regizor, autorul filmului Food Savers (2013) – proiectat în cadrul competiției Fresh Perspectives la Pelicam anul acesta. A absolvit universitatea cu o diplomă în geografie și a urmat cursuri de editare video la Școala de Jurnalism din Munchen. În 1990 a început să lucreze pentru posturile de televiziune Arte, ARD și ZDF, iar din 1994 are propria companie de producție Thurn Film/ Valentin Thurn Film Production.

Este autorul a peste 40 de documentare pe teme sociale, de dezvoltare, problemele mediului și probleme educaționale.  A predat la numeroase școli și fundații din întreaga lume. Valentin a publicat două cărți, a scris peste 20 de lucrări radiofonice, articole pentru ziare și reviste. În 1993 a fondat împreună cu jurnaliști din peste 50 de țări International Federation of Environmental Journalists (Federația Internațională a Jurnaliștilor Mediului). Este co-fondatorul platformei online foodsharing.de unde consumatori, distribuitori și producători pot oferi sau prelua surplusul de mâncare în mod gratuit pentru ca acesta să nu fie aruncată.

În aprilie 2014 a inițiat o platformă online în Cologne, pentru a facilita accesul către consumatori a producătorilor alimentari din propria regiune.

Citeşte mai mult Inchide
foto stefano martone

Stefano Martone, Italia

Născut în Napoli în 1974, locuiește în prezent în Bologna. După terminare studiilor s-a devotat fotografiei și realizării de filme. A făcut o serie de documentare antropologice și sociale, în colaborare cu ONG-uri și instituții publice din Bosnia, America de Sud, Palestina și Liban.

În 2013 a terminat realizarea filmului Lucciole per Lanterne, documentar despre construcția digurilor în Patagonia din Chile, film prezentat în peste 50 de festivaluri în Italia și în lume. Filmul va fi proiectat și la Pelicam, în prezența regizorului, în cadrul competiției internaționale de scurt-metraje.

 

Citeşte mai mult Inchide
Felipe CORO ©Tamara DE LA FUENTE

Felipe Lage Coro, Spania

Tânăr producător, este unul din fondatorii Zeitun Films, companie de producție spaniolă axată pe artă și cultură. Filmele lor au fost proiectate la festivalurile de la Locarno, Cannes, Rotterdam.

La Pelicam va prezenta filmul “Costa da Morte“, produs de Zeitun Film și regizat de Lois Patino, premiat la Locarno pentru Best Emerging Director în 2013.

CarlFechner

Carl A. Fechner, Germania

Carl-A. Fechner este jurnalist, regizor și producător de filme. Din 1989 Fechner este manager asociat la fechnerMEDIA GmbH (fosta focus-film GmbH). Ca editor-șef este cel ce coordonează conținutul și imaginea produselor de film și campaniilor media a fechnerMEDIA.

În 2010 și-a făcut debutul în cinema cu “The 4th Revolution” (A 4-a Revoluție), film care traspune în imagini impresionante schimbarea de paradigmă pe care o aduce energia regenerabilă, arătînd publicului că schimbarea surselor de energie în totalitate este posibilă în următorii 20 de ani. Filmul a fost cel mai de succes documentar în Germania anului 2010, ajungând la peste 2 milioane de spectatori pe canalele de televiziune.

La Pelicam domnul Carl A. Fechner își va prezenta filmul When You’ve Gone, I Still Be There din cadrul competiției Fresh Perspectives.

Citeşte mai mult Inchide
Roxana Pencea - Mining Watch

Roxana Pencea, Mining Watch

Bogdan Gioara_Reper21

Bogdan Gioară, Reper 21

Tudor Bradatan - Mining Watch

Tudor Bradatan, Mining Watch

Vilhelm Schuster

Vilhelm Schuster, Bio Mosna Sibiu

576343_454897471229763_1465211931_n

Florin Baci, Asociația de Permacultură Cluj

Alexandru Bodnar - Mai bine

Alexandru Bodnar, Asociația Mai Bine Iași

Cosmin Dumbrava

Cosmin Dumbravă, Active Watch București

Scurt Metraje

Kathi

Katharina Fiedler, Germania

Editor freelancer din 2003, Katharina a fost selecționată în februarie 2014 la Berlinale Talents.

În cadrul Festivalului Pelicam 2014 va prezenta ultimul său film la care a lucrat ca monteur, My Name Is Salt din Competiția Oficială și va face parte din juriul de scurt-metraje.

maria.popa.aw

Maria Popa, Active Watch București