Invitați 2017

krini kafiris

Krini Kafiris, Grecia

Krini Kafiris este cercetător media, profesor și activist. A obținut o diplomă în Media și studii culturale de la Universitatea din Sussex și a predat la universități britanice, cipriote și grecești. De asemenea, a lucrat la proiecte de gen și media cu ONG-uri din Grecia și Cipru, precum și cu PNUD-ACT. Recent, ea a dezvoltat și a prezentat un program radio la ERTopen din Grecia, concentrându-se asupra imaginației radicale. Interesele ei de cercetare se axează în prezent pe reprezentările crizei și rezistenței în mass-media greacă și europeană și, în special, în documentare în perioada 2010-2015. Ea co-produce un documentar radio, Femeile din Kobane, Femeile unei revoluții cu Marina Mantzou, și lucrează ca consultant de cercetare / poveste pentru filmul documentar, Urma timpului de Dionysia Kopana. Ea este activă în mișcările feministe și de solidaritate din Grecia.

Krini va fi face parte din cei care vor analiza proiectele studenților de la programul masteral de film documentar, din cadrul sesiunii de pitching UBB.

Citeşte mai mult Inchide
julien coman trambouze

Julien Trambouze, Franța

Julien Trambouze este jurnalist, om de radio, grădinar și formator. Activist, timp de mai mulți ani, emisiunile sale radio se concentrează pe teme de mediu. Julien va coordona pentru al treilea an consecutiv atelierul de jurnalism radio pe teme de mediu, organizat la Pelicam împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale și Agenția universitară a Francofoniei.

Andrei-Cosuleanu-200x200

Andrei Coșuleanu, România

Andrei Coșuleanu este specialist sustenabilitate al Let’s Do It, Romania!, o mișcare socială determinată să aducă o schimbare. Andrei a absolvit Facultatea de Științe Politice și activează în cadrul  Let’s Do It, Romania! de peste 7 ani.

Andrei va lua parte la o discuție despre RECICLARE și DEȘEURI, în cadrul Pelicam Talks 2017.

raluca ouriaghli

Raluca Ouriaghli, România

Raluca Ouriaghli este expert în rețele europene și naționale: ENSIE, Rreuse, și este actualmente președintele RiseRomania – rețeaua națională a întreprinderilor de economie socială pentru integrarea muncii, o organizație umbrelă pentru 11 întreprinderi sociale românești de integrare în muncă și anti-sărăcie. După ce a colaborat cu mai multe organizații neguvernamentale internaționale și cu o întreprindere socială de integrare în muncă în Franța, Raluca a co-fondat cu Patrick Ouriaghli, Ateliere Fara Frontiere, o întreprindere nonprofit de economie socială din București, creând locuri de muncă pentru grupurile dezavantajate (persoane condamnate, persoane fără adăpost, persoane cu dizabilități, probleme de sănătate și diverse dependențe, romi).

Citeşte mai mult Inchide
roxana pencea

Roxana Pencea, România

Roxana Pencea este campaigner Mining Watch România, o reţea de organizaţii care se alătură comunităţilor locale în eforturile lor de a opri proiectele miniere distructive, la scară industrial. Roxana este, de asemenea, unul dintre cei mai vechi activiști pentru Roșia Montană, contribuind la salvarea satului din Apuseni de minieritul cu cianuri.

Elena Rastei, România

Elena Rastei a fost consilier al ministrului Mediului în guvernul Cioloș pe tema deșeurilor și este cooronatoarea organizației Zero Waste România care împărtășește misiunea rețelei globale Zero Waste: o lume fără deșeuri și o regândire a relației oamenilor cu resursele.

În cadrul Pelicam Talks 2017, Elena va lua parte la o discuție despre RECICLARE și DEȘEURI, împreună cu Andrei Coșuleanu și moderatoarea Andra Matzal.

claudiu_butacu

Claudiu Butacu, România

Claudiu Butacu, președintele Asociației Solar Decatlon București, are 27 de ani și în ultimii trei ani a contribuit la realizarea proiectului EFdeN, ce a presupus construcția unei case solare cât mai eficientă și independentă energetic, premiată național și internațional. Claudiu este reprezentant al României în cadrul World Energy Council, fiind ales în TOP 100 Future Energy Leaders.

misu

Mihai Stoica, România

Mihai este un jurnalist de fotografie și video independent cu licențiat în Științe ale Comunicării și având studii de masterat în Antropologie Socială și Culturală. Activitatea sa de media presupune investigarea și documentarea problemelor sociale și de mediu pentru mass-media și ONG-uri în România și la nivel internațional.

Începând cu anul 2007, Mihai a prezentat reportaje despre efectele socio-ecologice ale exploatării cărbunelui și aurului în România, expansiunea uleiului de palmier în Columbia și negocierile privind schimbările climatice din Danemarca, printre altele.  În 2013, el a început să lucreze în calitate de promotor de mediu și cercetător în probleme de transport durabil și bioenergie cu 2Celsius – un ONG de mediu pe care l-a co-fondat în 2010 – care se axează pe politicile legate de schimbările climatice, producția media și educația non-formală

Citeşte mai mult Inchide
mircea albutiu

Mircea Albuțiu, România

Mircea Albuţiu este un apreciat fotograf clujean, specializat pe evenimente muzicale, de dans şi teatrale, unul dintre puţinii fotografi români promovaţi, în urma recunoaşterii excelenţei demersului său artistic, pe The Leica Camera Blog. Opera fotografică a lui Mircea Albuțiu se bazează pe o explorare documentară a realității, interes ce l-a dus spre filmul documentar, în prezent fiind înscris la programul masteral de film documentar, din cadrul Universității Babeş-Bolyai. 

Documentarul său recent Gazda va fi prezentat la Pelicam, în cadrul competiției de scurtmetraje.

Citeşte mai mult Inchide
dragos lumpan

Dragoș Lumpan, România

Dragoș Lumpan are în portofoliu mai multe colaborări cu National Geographic România; este membru UAP (Uniunea Artiștilor Plastici); UCIN (Uniunea Cineaștilor) si AAF (Asociația Artiștilor Fotografi). Este licențiat al Academiei de Teatru și Film din București, secția FILM și al Facultății de Teologie București, secția teologie pastorală. În ultimii ani a fost director de fotografie al unor producții de cinema de lung și scurt metraj, a expus în Veneția, Londra, Luxemburg, New York, Washington, Boston, Dartmouth, San Francisco, București și Sibiu.

Dragoș Lumpan este unul din numele importante din fotografia românească contemporană, fie că e vorba de domeniul artei fotografice, al publicității sau al fotografiei de presă.

Dragoș Lumpan va fi prezent la Pelicam 2017 pentru a-și prezenta ultimul său proiect, Transhumanța, filmul de deschidere al festivalului.  

Citeşte mai mult Inchide
de-pascale-2007

Alessandro de Pascale, Italia

Alessandro De Pascale este un jurnalist de investigație, un regizor și un reporter de război. Întotdeauna angajat în căutarea adevărului care depășește versiunile oficiale, este autorul Telecamorra (Lantana 2012), Cazul Parolisi: sex, droguri și Afganistan (co-autor Antonio Parisi, 2013), Comerț (Castelvecchi 2014). În Italia investigațiile sale au fost publicate în mai multe ziare naționale, cum ar fi Left, Il Manifesto, Vice, a Voce delle Voci, Il Punto, Terra, La Nueva Ecologia. În 2017 a lansat primul său documentar, Chestiuni arzătoare  pe care îl va prezenta în cadrul acestei ediții Pelicam.

Citeşte mai mult Inchide
hernan

Hernan Mazzeo, Franța

Născut în Uruguay, în sânul unei familii italiene, ajunge în Europa foarte tânăr. Obține o diplomă de comunicare audiovizuală la Universitatea din Țara Bascilor (Bilbao, Spania). După universitate, el locuieste în mai multe orașe: Barcelona, Roma, Buenos Aires. El alternează producția de cinematografe și proiecte de performance. În 2012 s-a mutat la Paris pentru a se dedica pe deplin cinematografiei în compania Lardux Films.

sophie

Sophie Bensadoum, Franța

Absolventă a Femis, Sophie Bensadoun a făcut mai mult de douăzeci de documentare pentru France Télévisions, mai multe filme științifice pentru CNRS precum și  scurtmetraje de ficțiune. Ea face filme pe diferite teme ce au de multe ori în comun conceptele de extraordinar, invenție unei lumi la diferite scări, de solidaritate.

valerio gnesini

Valerio Gnesini, Italia

Valerio Gnesini a absolvit Facultatea de Conservare a Patrimoniului Cultural de la Universitatea din Bologna. Și-a început cariera ca fotograf, colaborând cu Resto del Carlino, L’Espresso. A început producția video în 2008, participând la unele filme precum  The Man Who Come al lui Giorgio Diritti, și Ameriqua de Marco Bellone și Giovanni Consonni. El a realizat împreună cu scenograful Giancarlo Basili expoziția despre Roberto Benigni “Bob și Nico”.

La Pelicam, în acest an va prezenta documentarul său, Transumanza Tour.

carl fechner

Carl Fechner, Germania

Carl-Fechner este un jurnalist german, producătorși realizator de film, cunoscut pentru documentare despre revoluția energeticp (Energiewende) din Germania și despre energie durabilă în general. Fechner a obținut o diplomă în educația media, absolvind în 1980. În timpul primului război din Golf, el a servit drept corespondent pentru ARD. Focusul său este producția de documentare despre dezvoltare durabilă. După ce a produs mai mult de 50 de documentare TV, Fechner a produs primul său documentar cinematografic din 2010, numit A 4-a Revoluție – Autonomie Energetică. Din anul 2016 se află în consiliul de administrație al organizației Protecția Planetei – Societatea pentru Schimbări Ecologice.

Citeşte mai mult Inchide
lucio e anna

Lucio Basadonne, Italia

Înainte de lansarea documentarului Dezvăț, a fost director de reclame și documentare (la posturi de televiziune, de exemplu, Comedy Central, MTV etc.) și pentru propriile clipuri video bizare. De asemenea, a lucrat ca asistent de cameră sau asistent de regizor pentru diverse producții. În proiectul Dezvăț, el este omul bun la toate în materie de audio-video.

Realizatorul va fi prezent la Pelicam pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri după proiecția filmului său, Dezvăț.

meghan

Meghan Horvath, Uk

Meghan Horvath este un regizor / producător foarte interesat de poveștile și de oamenii care există în imediata apropiere a obiectivului media. Meghan s-a născut în Steelton, Pennsylvania, și-a început cariera în New York și acum locuiește și lucrează în Marea Britanie. Lucrează predominant în documentar, dar crede că fiecare poveste își dictează genul și forma cea mai potrivită.

A produs și regizat scurtmetrajul “The Good Life”, un documentar care explorează impactul mineritului asupra a două orașe mici: Tsumeb, Namibia și Krumovgrad, Bulgaria.

Citeşte mai mult Inchide
tonci

Tonći Gaćina, Croația

Tonći Gaćina s-a născut în 1983 în Split. A absolvit Facultatea de Film și Video a Academiei de Arte Split din 2010 și a obținut o diplomă în film și televiziune (film documentar) la Academia de Artă Dramatică din Zagreb în 2015. Filmografia sa include Father (Părintele), Heritage (Patrimoniul) și Fire (Focul). A lucrat ca regizor, director de fotografie și asistent de cameră la numeroase producții.

În afară de a realiza filme, ajută la educarea noilor artiști de film la Cine Club Split.

La Pelicam, în acest an va prezenta noul documentar Turism!

Citeşte mai mult Inchide
georgi

Georgi Lazarevski, Franța/Belgia

Născut la Bruxelles în 1968, de origine iugoslavă, Georgi Lazarevski este fotograf, documentarist și director de imagine. Urmărind o carieră atât în fotografie, cât și în film, este membru al agenției de fotografie Signatures și a regizat diverse filme documentare. Ca fotograf, el lucrează în mod regulat pentru organizații umanitare, cum ar fi Amnesty International, Equilibre și Talking Men.

oana ivan

Oana Ivan, România

Oana Ivan deține titlul de doctor în antropologie de la Universitatea din Kent (UK) / Universitatea Babes-Bolyai (România) și o diplomă de master de la Universitatea din Wyoming. În prezent, predă la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, România. A început să folosească camera pentru a-și pune cercetarea academică la dispoziția publicului larg. Filmele anterioare, “IPoveste din interior – Rromii din satul Balnaca” (2005) și “UE, oile și ardeleni” (2007), abordează chestiuni legate de cultura și strategiile de adaptare a comunităților locale. Interesată de managementul și politicile ecosistemelor, Oana Ivan este, de asemenea, consultant pe diverse proiecte (Banca Mondială, Academia Română) și contribuabil la revista National Geographic.

Oana Ivan își va prezenta ultimul său documentar Vieți între ape în cadrul Pelicam și va participa la o sesiune de Q&A după proiecția filmului.

Citeşte mai mult Inchide
avi levi

Avi Levi, Israel

Născut în 1976 în Tel Aviv, Israel, Avi Levi este director de imagine și producător. A lucrat la mai multe proiecte documentare și artistice, proiectul său The Workshop reprezentând Israelul la Bienala de la Veneția în 2013. La Winding a lucrat 5 ani, documentând din 2010 până în 2015.

andrei_dascalescu

Andrei Dăscălescu, România

Născut în Piatra Neamț, Andrei Dăscălescu este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, specializarea “Multimedia, sunet montaj”. A lucrat ca monteur și sunetist la numeroase filme, inclusiv Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola; a produs și regizat Fly, un scurtmetraj de două minute, selectat în 12 festivaluri internaționale și câștigător al două premii; a conceput și organizat festivalul de film “Filmul de Piatră. Ultimul său documentar, Planeta Petrila, este prezent în competiția Black Sea Docs la cea de-a șasea ediție Pelicam.

Citeşte mai mult Inchide
susanne schul

Susanne Schule, Germania

Susanne Schüle a studiat imagine la Universitatea de Film Konrad Wolf din Babelsberg. Un cameraman freelancer, Schüle filmează filme documentare și a fost recunoscută pentru munca sa vizuală de nenumărate ori la festivaluri internaționale (premiile includ Premiul german de scurtmetraj, Porumbelul de Aur Leipzig, Premiul Bavaria pentru Film Documentar, Premiul Hessen pentru Film, Premiul Dekalog pentru Film și premiul Grimme). In cadere libera este primul său documentar de lung metraj ca regizor.

elena levina

Elena Levina, Germania/Rusia

Elena Levina a studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moscova, lucrând apoi în Germania ca jurnalist de radio și televiziune, precum și ca regizor asistent și coautor al filmelor documentare. A pornit proiecte culturale germano-ruse și lucrează ca traducător în Berlin. In cadere libera este primul său documentar de lung metraj ca regizor.

dan draghicescu

Dan Drăghicescu, România

Dan este director creativ al BIFF și al companiei de producție Chainsaw Europe. Din 1998, el activează în publicitate și în film, producând peste 400 de spoturi TV în România și străinătate pentru clienți/branduri cheie.

Dan este producătorul scurtmetrajului Fata din Transilvania cu Maia Morgenstern, produs împreună cu PINK STRIPE și selectat de HBO pentru difuzare. Cea mai recentă producție, regizată de Mick Davis – Lingura de argint – cu Mihai Sandu Gruia a fost la Cannes Short Film Corner 2015. Dan este producător asociat pentru Războiul regelui (2016).

Citeşte mai mult Inchide