Juriu 2014

Lung Metraje

Cristi_Puiu

Cristi Puiu, România

Cristi Puiu este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și scenariști români, inițiatorul “noului val de film românesc”.

Ca regizor are un interes special pentru filmul documentar și acesta transpare și în peliculele de ficţiune pe care le semnează. Este autorul a numeroase scurt metraje și filme de ficțiune câştigătoare de premii importante, printre care Un Certain Regard la Cannes pentru filmul “Moartea Domnului Lăzărescu”, Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru scurt-metrajul “Un cartuș de kent și un pachet de cafea” și premiul East of West la festivalul de film de la Karlovy Vary pentru mai recentul “Aurora”.

Cristi Puiu este lector la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și lector asociat la Universitatea din București, facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Masterul de Antropologie.

Citeşte mai mult Inchide
Ivan-Patzaichin

Ivan Patzaichin, România

Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic și mondial la canoe, este unul dintre cei mai importanți sportivi români ai tuturor timpurilor, originar din Delta Dunării. A fost antrenorul lotului olimpic al României la caiac-canoe până în 2010 și continuă să fie un promotor activ al protejării și cunoașterii naturii, în mod special a Deltei Dunării. A înființat asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23″ cu scopul de a susține antreprenoriatul social. Asociația împreună cu Inițiativa Rowmania al cărei promotor este, propun forme alternative și originale de turism pe cursul apelor și înțelegerea felului în care diferite comunități umane trăiesc în armonie cu mediul natural pe baza căruia își bazează existența.

Ivan Patzaichin susține dezvoltarea durabilă și implicarea comunității în soluții creative de dezvoltare cum sunt cele de de eco-design, eco-art, eco-turism. Ivan Patzaichin este organizatorul festivalului Internațional al Bărcilor cu Vâsle Rowmania care se desfășoară în orașul Tulcea. 

Citeşte mai mult Inchide
Michael-Stewart-Open-City-London-Documentary-Festival

Michael Stewart, Marea Britanie

Michael Stewart și-a construit o carieră între film și antropologie, cu perioade în care a lucrat ca producător independent și pentru BBC. Filmele sale sunt State of Fear (1989, cu John Blake, nominalizat la premiile BAFTA), What Magdalena Said și Biafra: Fighting a War without Guns.

Michael scrie de mulți ani despre romii din Europa de Est. Anul acesta cea mai cunoscută carte a sa, Time of the Gypsies (Vremea Tiganilor), a fost tradusă și lansată în limba română; de asemenea, a editat recent o carte despre politicile împotriva țiganilor din Europa, numită The Gypsy Menace (Amenințarea Țiganilor).

Michael predă antropologie socială la University College London (UCL) și este un campion al antreprenoriatului social, MyStreet și Open City Docs fiind rezultatul efectului transformator al muncii pe care o depune la UCL.

Citeşte mai mult Inchide

Black Sea Docs

Vintila Mihailescu

Vintilă Mihăilescu, România

Vintilă Mihăilescu este considerat unul dintre cei mai importanți antropologi culturali din România și este o figura publică a lumii academice și culturale. Și-a afirmat contribuția la antropologie în Fascinația Diferenței, o carte ce sintetizează peste 20 de ani de cercetare de teren într-un sat din România. Cartea este o dovadă a efortului de a salva și conserva tradiția rurală a satului românesc. Este de asemenea directorul fondator al Observatorului Social al Universității din București. În 1997 devine conducătorul programului de masterat în antropologie a Universității din București și directorul Observatorului Rural din București. Din 1998 scrie regulat pentru săptămânalul cultural Dilema. În 2000 devine profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative din București (S.N.S.P.A.). Între 2005 și 2010 a fost directorul Muzeului Țăranului Român din București. Este de asemenea conducătorul programului de Masterat în Antropologie Culturală și Socială al S.N.S.P.A.

Citeşte mai mult Inchide
Pedro Piñeiro

Pedro Fuente, Spania

Pedro Piñeiro Fuente este directorul Festivalului Internațional de Film Documentar și de Mediu – ECOZINE din Zaragoza (Spania), festival membru al Green Film Network. Este unul dintre fondatorii și organizatorii Atelierelor de Fim dedicate reciclării “Recycled Planet Films”, fondat cu sprijinul Departamentului de Agricultură, a Animalelor și Mediului al guvernului din Aragon (Spania). Pedro este coordonator mass-media și comunicare al Festivalului Internațional de Film “22 x Don Luis” care omagiază opera lui Luis Buñuel în Calanada, Spania. Este producător executiv al documentarului “Una mujer sin sombra” (O femeie fără Umbră), de asemena, este co-producător al lungmetrajului “Sucumbios, tierra sin mal” (Sucumbios, teritoriul fără rău), regizat de Arthur Hortas.

A lucrat în diverse proiecte ca editor de imagine pentru Oficiul ONU în cadrul programului „Un Deceniu Dedicat Apei” și cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei.

La Pelicam 2014 face parte din juriul competiției Black Sea Docs.

Citeşte mai mult Inchide
foto Octav Gheorghe

Octav Gheorghe, România

Publicitar, a lucrat la D’Arcy, a avut un studio de postproducție, a fost copywriter, creative director, profesor de publicitate la Școala ADC. Movie buff, scrie nuvele și scenarii de film, unele intrate în producție. În prezent lucrează la primul său scenariu de film documentar, totuși, nu va participa la workshopul lui Thomas Ciulei, pentru că va juriza filmele din Competiția Black Sea Docs.

 

Scurt Metraje

Kathi

Katharina Fiedler, Germania

Editor freelancer din 2003, Katharina a fost selecționată în februarie 2014 la Berlinale Talents.

În cadrul Festivalului Pelicam 2014 va prezenta ultimul său film la care a lucrat ca monteur, My Name Is Salt din Competiția Oficială și va face parte din juriul de scurt-metraje.

PHOTO THOMAS

Thomas Grand, Franța

Thomas Grand lucrează pentru Institutul Francez din București. Se ocupă în special de promovarea și difuzarea cinemaului francez în România.

meli

Melinda Boros, România

Melinda Boros a absolvit Universitatea Sapienția din Cluj-Napoca unde s-a specializat în Fotografie, Film și Studii Media. Și-a descoperit rapid domeniul de interes și s-a axat pe aprofundarea distribuției de filme artistice și managementul cinemaului de artă, a finanțării de filme și producție. Experiența sa profesională include producția a cinci filme de scurt metraj, a două filme de lung metraj,management de proiect și asistent de producție și distribuție la Asociația Argo Audiovisual și la Clorofilm.

În prezent lucrează ca șef de achiziții la Clorofilm. Melinda a luat parte în câteva proiecte comunitare și din 2008 este implicată ca manager de locație și de proiect la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și din 2010 este instructor pentru managementul producției la Atelierele Filmtett.

Citeşte mai mult Inchide