Adrian Parfenie – Relații Internaționale & Consultant Tehnic

adi_Phalacrocorax_pygmeus

Cormoran mic – Phalacrocorax pygmeus

Generalităţi: În prezent numărul lor este în scădere, datorită intervenţiei omului, fiind combătut pentru pagubele aduse sectorului piscicol.

Descriere: (48 cm). Penajul este în general negru cu nuanţe arămii pe aripi, capul fiind negru-cafeniu. În timpul pregătirii nupţiale penajul ia tente verzulii-strălucitoare, cu pete albicioase, lunguiețe. Capul şi gâtul devin cafenii. Pe timpul verii, pieptul prezintă nuanţe maro-roşcate, iar bărbia devine albicioasă pete albicioase de pe penaj dispărând. Se deosebeşte de cormoranul mare prin dimensiuni, prezentând cap mai mic, cioc scurt şi coadă mai lungă. Zboară cu bătăi de aripi mai dese decât ale cormoranului mare, cu scurte planări. Înotul este similar cu cel al cormoranului mare, mult scufundat în apă, gâtul ţinut drept iar ciocul îndreptat în sus. Se hrăneşte cu peşte.

Reproducerea : Cuibăreşte împreună cu alte specii, preferând în special sălciile pitice, alături de ţigănuşi, egrete mici, stârci, etc. Depune în lunile mai -iunie 4-5 ouă ce sunt clocite timp de 27 -28 de zile.

Habitat: Este întâlnit numai că pasăre de vară, cuibărind îndeosebi în Delta Dunării, în sălciile pitice din marile întinderi ale stufărişurilor, toamna retrăgându-se în sudul Mării Negre şi nord-vestul Mării Mediterane.