Ana Maria Pîrvan – Coordonator Producție

9420_rata-motata

Rață moțată – Aythya fuligula

Generalități: specie de rață scufundătoare, relativ rară la noi în țară, întâlnită în perioada de iarnă începând cu noiembrie și până în martie.

Descriere: (40-47 cm) anvergura aripilor de 65-75 cm. Diferențe între femelă și mascul. Masculul este negru cu alb pe flancuri si pe burta, oglinda de pe aripi este albă iar pe cap prezintă un moțul caracteristic mai lung primăvara în perioada împerecherii. Ciocul este gri cu vârful negru, picioarele galben-verzui. Femela are penajul brun închis cu nuanțe mai deschise pe flancuri și o mică pată albă la baza ciocului. Și femela prezintă o mică creastă în creștetul capului.

Reproducerea: femela cuibărește bine ascunsă în vegetația bogată de pe malurile apelor. Depune 8-11 ouă verzui pe care le clocește timp de 24-26 de zile.

Hrana: se hrănește cu vegetația de pe fundul apei prin scufundare totală.

Habitat: în perioada de iarnă se întâlnește în zona lacurilor litorale și în Delta Dunarii. În cazul iernilor foarte geroase migrează către zonele sudice, mai calde.