Ana Munteanu – Proiecții Speciale & Evenimente Copii

7720_rata-sunatoare1

Rața sunătoare – Bucephala clangula

Generalitati: soseste la noi in tara in numar redus in octombrie, ierneaza in apropierea apelor neinghetate, venind din nordul Europei şi Siberiei. La inceputul lunii martie pleaca in zonele nordice. Numele acestei specii provine de la glasul sau rasunator.

Descriere: (46 cm) Masculul are capul verde-negricios, la fel si penajul pe spate. Femela are capul cafeniu cu penaj de culoare cenuşiu-deschisă. Picioarele sunt de culoare galbena.

Reproducerea: rareori cuibareste la noi in tara, identificandu-se cateva perechi in zona coloniei de la Purcelu.

Hrana: crustacee, insecte acvatice, moluste.

Habitat: la noi in tara in special in Delta Dunarii si Lunca Dunarii.