Benjamin Ribout – Director Festival

ben_pelecanus_cripsus

Pelican creţ – Pelecanus crispus 

Generalităţi: În prezent, numărul lor nu depăşeşte 500 de perechi clocitoare în Europa, din cauza combaterii făcute de către om. Se regăseşte într-un număr mult mai mic decât pelicanul comun.

Descriere: (150—180 cm). Se deosebeşte de pelicanul comun prin partea inferioară a aripii complet deschisă la culoare. Puii au un colorit cenuşiu-deschis deasupra, un sac gular cu slabe nuanţe roz, marginea anterioară a frunţii aproape dreaptă, creţi pe cap şi gât. Adulţii au coloritul penelor gri albicios.

Reproducerea: Cuibăreşte în colonii mai mici decât pelicanul comun, uneori chiar în perechi izolate. Ouăle sunt asemănătoare celor ale pelicanului comun, de culoare albă, cu aspect cretos. Clocitul durează 35-37 de zile şi are loc de regulă în luna mai.

Habitat: Soseşte la noi în ţară în acelaşi timp cu pelicanul comun, având aceleaşi locuri de cuibărit în Delta Dunării. Toamna se îndreaptă către Grecia, Delta Nilului, regiunea Golfului şi ţinutul de coastă din sudul Asiei. Iarna deseori se mută înspre zonele de coastă.