Iulian Topliceanu – HR & Coordonator voluntari

iulian_buteo_buteo

Şorecarul comun – Buteo buteo

Generalităţi: Şorecarul comun este o pasăre ocrotită prin lege la noi în ţară.

Descriere: (46-58 cm) Anvergura aripilor este între 110 – 132 cm. Constituţie solidă, gât scurt, cap relativ mare, aripi late şi coadă de lungime mijlocie. Culoarea penajului variază de la maroniu închis până la aproape alb, cel mai des fiind intermediar cu nuanţe de maro. Pe piept coloritul este mai deschis. Remigele aripilor pe partea inferioară sunt alb-murdare. Picioarele sunt galbene.

Reproducerea: La începutul lunii martie perechea începe construcţia cuibului în care femela depune 2 – 4 ouă. După 30-35 zile puii eclozează, părăsind cuibul după 45 de zile.

Hrana: Se hrăneşte cu şoareci de câmp, şobolani, hârciogi, pe care le procură de pe terenurile agricole fiind o pasăre folositoare.

Habitat: Cea mai răspândită şi comună pasăre răpitoare din Europa. Se găseşte în Delta Dunării, în locuri împădurite, zone agricole, păşuni şi arături, preferând regiunile de deal.