Marcel Fodorean (Meme) – Responsabil Camping

4565_soimul-randunelelor

Șoimul rândunelelor – Falco subbuteo

Generalități: Pasăre de pradă diurna, de mărime variată, ageră.

Descriere: Penajul partii dorsale, crestetul si favoritii este de culoare cenusie-intunecata iar ventral pe fond alb apar pete intunecate orientate pe lungime. Penajul subcaudal este ruginiu. Cioc scurt, curbat in jos si foarte puternic. La fel ca si la celelalte pasari rapitoare partea superioara a picioarelor este acoperita de pene, ghearele relativ scurte.

Reproducerea: pe la mijlocul lunii mai ocupa un cuib mic in care ambele sexe clocesc 2-4 oua alb-galbui cu pete brun-roscate timp de 28-33 de zile. Femelele ating maturitatea sexuala dupa 10-12 luni iar masculii dupa 24 luni.

Hrana: animale vii, pasari mici si insecte si ocazional mamifere sau reptile. Predomina randunelele, lastunul, ciocarlia de camp, dar pot fi prinse si pasari de talia unei rate sau unui porumbel de aceea este considerat daunator.

Habitat: In tara noastra apare vara, in regiunile de ses in care alterneaza padurile luminate cu terenurile libere, umede sau cu ape intinse. Vine in aprilie si pleaca in octombrie.