Roxana Bucată – Comunicare & PR

roxana_netta_rufina

Raţa cu ciuf (perucă) – Netta rufina

Generalităţi: Una din cele mai frumoase raţe. Este scufundătoare, de pasaj, ce soseşte la noi în ţară în luna februarie şi pleacă în octombrie.

Descriere: (55 cm) masculul, în perioada împerecherii prezintă un penaj roşu aprins la cap, brun pe spate, negricios pe guşă, pântece şi coadă. Ciocul are culoarea roşu aprins. Femela are un penaj cafeniu, capul fiind jumătate brun în partea superioară şi albicios în partea inferioară cu o linie mediană aflată sub ochi. După perioada de împerechere atât masculul cât şi femela îşi pierd din intensitatea culorilor.

Reproducerea: Cuibăreşte în stufărişuri în locuri foarte bine ascunse, femela depunând în luna mai 8 – 10 ouă de culoare verde palid pe care le cloceşte timp de 28 de zile.

Hrana: Se hrăneşte cu vegetaţia de pe fundul apei prin scufundare totală.

Habitat: La noi în ţară în special în Delta Dunării. Iernează în nordul Mării Mediterane, în Delta Nilului şi India.