Virgil Mardare – Coordonator Transport

virgil_Falco_vespertinus

Vânturel de seară – Falco vespertinus

Generalităţi: Vânturelul de seară este singura specie de pasăre răpitoare de la noi din ţară care cuibăreşte în colonii. Este o pasăre migratoare care soseşte la noi în ţară în luna aprilie şi pleacă în a doua jumătate a lunii septembrie. Alte denumiri: Şoimuleţ de seară, Vinderele de seară, Vinderel cu picioarele roşii, Herete de seară, Herete, Vindereu, Vânturel.

Descriere: Diferenţe majore între penajul prezent la femelă şi cel de la mascul. Masculul prezintă o culoare dominant albastru-cenuşiu cu pene subcodale brun-roşcate iar femela ruginiu deschis pe burtă, partea superioară a capului şi cerbicea fiind ruginiu închis. Femela se aseamănă cu femela de vânturel roşu. Penajul complet se atinge la vârstă de 3 ani până atunci juvenilii având un penaj deschis la culoare. Vânturelul de seară prezintă un cioc puternic, încovoiat şi ascuţit. Degetele sunt foarte puternice şi înarmate cu ghiare tari, ascuţite şi tăioase. Femelele întrec în mărimea taliei masculii.

Reproducerea: Cuibăreşte în colonii ocupând cuiburi de cioară de semănătură. Femela depune în luna mai 4 – 5 ouă de culoare albă cu pete brun-roşcate. Puii ies după o incubaţie de 22 zile. După patru săptămâni sunt capabili de zbor.

Hrana: Este o pasăre carnivoră la bază fiind mamiferele mici. Rareori se hrăneşte şi cu şopârle, păsări de talie mică şi insecte de talie mai mare.

Habitat: În ţara noastră se găseşte preponderent în Banat, Transilvania şi jumătatea estică a României.