Atelier de jurnalism radio pe teme de mediu, pentru al treilea an la Pelicam

27.04.2017
13412013_1268842873127579_8219022957035787282_o

Festivalul Pelicam este primul festival internațional de film din România dedicat tematicilor de mediu. A șasea ediție va avea loc în acest an la Tulcea, la intrarea în Delta Dunării. Pelicam este membru al Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film despre mediu.

Pentru al treilea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale și Agenția universitară a Francofoniei.

Acest atelier se axează pe teme de mediu și se adresează studenților și masteranzilor în jurnalism, precum și tinerilor jurnaliști (de până în 35 de ani) francofoni și anglofoni din următoarele țări: Albania, Armenia, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia și Ucraina.

Printre temele recomandate:

  • Evoluția stării mediului înconjurător în Delta Dunării în ultimii 20 de ani. Care sunt semnele acestei evoluții? Delta e mai bine protejată ca înainte sau nu? Care sunt principalele riscuri în ce privește degradarea mediului din deltă?
  • Cum se recoltează trestia din deltă și la ce e folosită?
  • Pescuitul profesionist este compatibil cu statutul de rezervație a biosferei? În ce condiții?
  • Turismul e o șansă sau o amenințare?
  • Viața în Delta Dunării. Care sunt particularitățile traiului într-o zonă umedă ca Delta?
  • Rolul locuitorilor în protecția naturii în deltă. Ce practici locale trebuie menținute sau schimbate?

ATELIER DE JURNALISM RADIO: Atelierul va avea loc în săptămâna 5 -11 iunie la Tulcea. Cei 10 studenți și tineri jurnaliști vor fi coordonați de Julien Trambouze, jurnalist la Radio France și profesor de jurnalism la Universitatea Aix-Marseille, precum și de Nicolas Corradi, inginer de sunet, operator-șef de sunet la Radio France și responsabil de ateliere de creații sonore și radiofonice la departamentul de jurnalism la Universitatea Lumière din Lyon. Reportajele radio produse în cadrul atelierului vor fi difuzate în cadrul festivalului Pelicam și vor fi puse la dispoziția partenerilor media pentru o difuzare mai largă.

SELECȚIA: Participanții trebuie să fie studenți la jurnalism sau tineri jurnaliști de până în 35 de ani. Ei vor învăța să scrie un proiect radio, să înregistreze sunet pe teren și să monteze produsul final. Selecția va fi făcută de un juriu care va aprecia în primul rând motivația candidaților. Participanții vor realiza un reportaj pe o temă stabilită în echipă. E necesară cunoașterea limbii franceze sau engleze.

PARTICIPAREA: Organizatorii se vor ocupa de toate cheltuielile participării, în limita bugetului disponibil. Participanții vor beneficia de transport și cazare, precum și de invitația necesară obținerii vizei.

DEPUNEREA CANDIDATURII: data limită este 19 mai 2017.

DOSAR: CV și scrisoare de motivație pe adresa [email protected]

log1 log2 log3 log4