Festivalul pentru iubitorii de mediu și film este în desfășurare la Tulcea

15.06.2014
ben

Sala Centrului Cultural Jean Bart din Tulcea a fost ocupată de iubitori ai mediului și filmului în prima seară de Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni. Peste 100 de oameni au venit la proiecția, în premieră mondială, a filmului La Fête Sauvage / Sărbătoarea Sălbatică, un poem în imagini despre legătura dintre oameni și animale sălbatice.

Aflat la cea de-a treia ediție, Pelicam a debutat, în acest an, cu o proiecție pentru cei mici. Peste 300 de copiii au venit să vadă Le Renard et L’Enfant. Pentru cei mari a avut loc proiecția filmului Fed Up, un documentar despre oamenii care abandonează stilul de viață urban pentru a trăi în mediul natural al unui sat mic din Blatuša, în munții Petrova, la aproximativ 100 de kilometri de Zagreb.

Casa Avramide, o clădire istorică în Tulcea, a găzduit expoziția foto extraordinară “Delta Dunării, perspective noi”, o călătorie prin delta în 40 de imagini, printre ele și subacvatice care ne deschid pofta să pornim în propria noastră aventură prin natura sălbatică. Fotografiile sunt semnate de Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers și Cristian Mititelu-Răileanu și sunt aduse la Tulcea de Rewilding Europe și WWF România.

Prima zi de festival nu putea să se încheie decât cu o experiență muzicală de neuitat, pe ritmurile celor de la BaBaZuLa care, după un pahar de țuică românească ne-au cântat în stilul psihedelic istanbulez.

Ne bucurăm că am reușit să aducem, în această primă zi de festival, o experiență frumoasă tulcenilor. Chiar dacă e soare afară, mai trebuie să stăm și înăuntru să învățăm câte ceva. Și cred că din ziua asta am avut ce învăța – că natura ne-a oferit daruri neprețuite pe care avem datoria de a le proteja. Misiunea festivalului este de a face oamenii să vadă ce minunății sunt în jurul nostru, dar și cât de ușor le putem distruge în goana după câștigul imediat”, a spus Benjamin Ribout, directorul festivalului.