Proiectul In a Relationship pune accentul pe un aspect delicat și sensibil al vieții adolescenților din timpul liceului: primele relații de dragoste – ce le face să funcționeze și ce le poate distruge. Misiunea proiectului este să facă liceenii mai conștienți privind abuzurile potențiale în cuplu, care reprezintă sâmburele violenței domestice de mai târziu. Prin violență înțelegem abuzuri fizice, dar și emoționale, psihologice, sexuale și cibernetice (online), care sunt deseori foarte greu de identificat, pentru că se confundă cu gesturi amoroase: este posesiv/ă pentru că mă iubește, vrea să știe tot timpul ce fac pentru că este grijuliu/e, etc.

În cadrul proiectului s-a realizat prima cercetare reală din România cu privire la relațiile de cuplu dintre adolescenți, cu care a atins aproximativ 1.500 de respondenți adolescenți din 80 de orașe. Au fost identificate prin metoda focus grup-ului cauze personale ale violenței, atât interne (nevoie de confirmare, așteptări nerealiste, frica de a rămâne singur), cât și externe (mediu familial ostil, posibilități financiare reduse, obișnuință cu abuz emoțional și manipulare) dar și cauze societale, cum ar fi lipsa modelelor feminine, lipsa unor sancțiuni specifice sau explicite (violența nu are, de multe ori, consecințe) și un set de valori patriarhale transmise din generație în generație.

Atelierul In a Relationaship a fost dezvoltat în urma rezultatelor cercetării și se dorește a fi un instrument de intervenție care să îi ajute pe adolescenți să înțeleagă mai bine ce înseamnă violență și abuz și care sunt formele de manifestare ale acestora în relațiile dintre ei. Cum le pot identifica din timp, cum le pot evita, unde pot cere ajutor sau ce e de făcut dacă deja sunt implicați sau sunt martori la astfel de situații.

Prin acest atelier, „Generația nevorbită” are cuvântul: pe parcursul lui, adolescenții vor explora motivele sau cauzele pentru care oamenii pot deveni violenți și vor învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor, astfel încât, la final, să aibă o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a situațiilor de risc și să știe ce ar putea să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie.

Atelierul va fi condus de Silvia Guță, psihoterapeut, și Karin Budrugeac, project manager și are o durată de 3 ore. Atelierul va avea loc pe 23 iunie, la Casa Avramide.

Proiectul este implementat de Fundația Friends for Friends, împreună cu Avon România și face parte din Campania Respectului. Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina Facebook  a proiectului, iar rezultatele cercetării pot fi consultate aici.