Festivalul Pelicam este primul festival internațional de film din România dedicat tematicilor de mediu. A șaptea ediție va avea loc și în acest an la Tulcea, la intrarea în Delta Dunării. Pelicam este membru al Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film despre mediu.

Pentru al patrulea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei, Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA Villa Noël) a Universității București.

Acest atelier se axează pe teme de mediu și se adresează studenților și masteranzilor în jurnalism, precum și tinerilor jurnaliști (de până în 35 de ani) francofoni și anglofoni din următoarele 14 țări: Albania, Armenia, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Macedonia, Georgia, Ungaria, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia și Ucraina.

Printre temele recomandate menționăm:

  • Evoluția stării mediului înconjurător în Delta Dunării în ultimii 20 de ani. Care sunt semnele acestei evoluții? Delta e mai bine protejată ca înainte sau nu? Care sunt principalele riscuri în ce privește degradarea mediului din deltă?
  • Pescuitul profesionist este compatibil cu statutul de rezervație a biosferei? În ce condiții?
  • Turismul e o șansă sau o amenințare?
  • Viața în Delta Dunării. Care sunt particularitățile traiului într-o zonă umedă ca Delta?
  • Rolul locuitorilor în protecția naturii în deltă. Ce practici locale trebuie menținute sau schimbate?

PROGRAM : Atelierul va avea loc în săptămâna 16 -24 iunie 2018. Cei 10 studenți și tineri jurnaliști vor fi coordonați de Julien Trambouze, jurnalist la Radio France și profesor de jurnalism la Universitatea Aix-Marseille, precum și de Nicolas Corradi, inginer de sunet, operator-șef de sunet la Radio France și responsabil de ateliere de creații sonore și radiofonice la departamentul de jurnalism la Universitatea Lumière din Lyon. Reportajele radio produse în cadrul atelierului vor fi difuzate în cadrul festivalului Pelicam și vor fi puse la dispoziția partenerilor media pentru o difuzare mai largă.

Scopul acestui atelier este să-i familiarizeze pe participanți cu tehnicile de reportaj radiofonic pe tema mediului înconjurător. Este o activitate adiacentă festivalului Pelicam și își dorește, pe lângă formarea participanților, să documenteze evoluția mediului în Delta Dunării.

Atelierul din acest an se va desfășura în două etape: prima parte va avea loc la Sulina, iar cea de-a doua la Tulcea, unde are loc și festivalul Pelicam și unde vor avea loc emisiuni radio în direct – aici atelierul se va transforma în radio-ul festivalului, cu o oră de transmisie live în fiecare zi de festival, difuzată online.

SELECȚIA: Participanții trebuie să fie studenți la jurnalism sau tineri jurnaliști de până în 35 de ani. Ei vor învăța să scrie un proiect radio, să înregistreze sunet pe teren și să monteze produsul final. Selecția va fi făcută de un juriu care va aprecia în primul rând motivația candidaților. Participanții vor realiza un reportaj pe o temă stabilită în echipă. E necesară cunoașterea limbii franceze sau engleze.

PARTICIPAREA: Organizatorii se vor ocupa de toate cheltuielile participării, în limita bugetului disponibil. Participanții vor beneficia de transport și cazare, precum și de invitația necesară obținerii vizei.

DEPUNEREA CANDIDATURII: data limită este 31 martie 2018.

DOSAR: CV și scrisoare de motivație pe adresa benjamin @ pelicam.ro