Anul nou vine cu schimbări pentru Pelicam – Festivalul Internațional despre Mediu și Oameni. Ca urmare a interesului nostru constant de a promova mediul înconjurător și documentarele de mediu în România, dar și în împrejurimi, am decis organizarea unei secțiuni care să reunească și să sprijine produse culturale din regiuni și contexte similare. În urma acestor considerații, am decis să extindem și să transformăm competiția regională Black Sea Docs care devine, astfel, Eastern Docs.

Ne dorim ca această nouă secțiune să devină o platformă pentru documentare din jumătatea estică a Europei. Acum, mai mult ca oricând, considerăm că este foarte important să recunoaștem conexiunile dintre România și alte țări (în special, cele fost comuniste cu contexte similare din punct de vedere socio-istoric), și să asigurăm un mijloc de comunicare între acestea. Sperăm ca prin aducerea laolaltă a documentarelor, cineaștilor și experților din această regiune să încurajăm initiative transnaționale pentru cooperare în domeniile culturale și ecologic. Credem că problemele de mediu și sociale ale altor țări din regiune, precum și eforturile acestora de a găsi soluții au o importanță și o relevanță aparte pentru publicul românesc.

Secțiunea va fi dedicată documentarelor ce abordează probleme de mediu și implicațiile lor sociale. Filmele trebuie să fie lansate după data de 1 ianuarie 2018 și să fie realizate într-una din țările regiunii Europei Centrale și de Est: Bulgaria, România, Moldova, Ucraina, Ungaria, Rusia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, Slovenia, Cehia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan. De asemenea, documentarele trebuie să nu fi fost lansate în România la momentul prezentării lor în festival.

Încă o dată, dorim să reafirmăm angajamentul Pelicam de a sensibiliza publicul la problemele contemporane și de a oferi alternative, și sperăm că această nouă secțiune va face exact acest lucru prin prezentarea celor mai bune documentare și practici de mediu din regiune.

Vă reamintim că perioada de înscriere a filmelor pentru ediția a IX-a a festivalului se încheie pe 31 ianuarie 2020. Formularul de înscriere poate fi accesat aici, iar detaliile despre regulamentul Pelicam se regăsesc aici.