Ce ne place în Tulcea

CASA CU VERDE
-
Anca

...de pe str Victoriei nr 3, care e așa micuță și familiară, plus ca e unul din puținele exemple de case tradiționale dobrogene încă în picioare prin centrul orașului…si clătitele de la City Bistro pentru că au multă ciocolată (așa cum ar trebui să aibă orice clatită) și multe fructe…”

MONUMENTUL INDEPENDENȚEI
-
Ben

“Nu mi-e clar dacă este cel mai sus punct din oraș dar în mod clar este cel din care poți observa cel mai limpede tot ce mișcă orașul Tulcea : faleza pe toată lungimea ei și fluxul de oameni care o parcurg cu sau fără un scop anume, Dunărea care șerpuiește și din simplu fluviu devine deltă, toate dealurile Tulcei (micul Istanbul românesc), toate casele tipice dobrogene acoperite de verdeață pentru a le feri de lumina doborâtoare a soarelui, toate formele posibile de biserici care fac acest ținut atât de divers vizual -și etnic, și, în final, toate treptele scării Potempkine locale care duc către monumentul local al independenței naționale. Un loc aparte, între pământ, apă și cer, între grandios și intim. Atât pentru cei cărora le plac epopeele naționale cât și pentru cei care se feresc de ele.

MAGAZINUL TURCESC CU TOATE PRODUSELE
-
Corina

“Recunosc că mi-a luat cam mulți ani până să-l descopăr, deși treceam prin fața lui zilnic, în perioadele mele în Tulcea. E drept că mai tot timpul aproape alergam între punctul A și punctul B, până când, într-o dimineață agitată de festival, un amic stătea la una din cele două măsuțe din fața magazinului, pe stradă, și-mi zice “Iubesc locul ăsta, au bragă!”. “Ce e braga?” Și double jack-pot, am descoperit și braga, de care m-am îndrăgostit pe vecie, și magazinul turcesc, unde merg acum de fiecare dată când ajung la Tulcea. Au cafea turcească, au rahat turcesc, au ceaiuri turcești, sunt super prietenoși, au ibrice, nucă în zahăr topit (nu mai știu ce denumire are) și câte și mai câte. Cel mai important e că e un loc cu suflet, că de-aia și revii. Să bei o cafea bună, la soare lângă taximetriști, o bragă sănătoasă și parcă ziua are mai mult sens, în toate sensurile.”

ACVARIUL
-
Roxana

“Acvariul din Tulcea de pe strada 14 Noiembrie, nr.1, face parte de fapt din Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunarii si se afla fix in spate la Muzeul de Arta unde proiecteaza Pelicam filme in timpul zilei, la doi pasi de faleza Dunarii. Este locul perfect pentru a intelege peisajul, ecosistemele si deci, pe scurt, pe ce taram te afli. Acolo vei afla atat de elementele specifice ale cadrului natural şi social din Delta Dunării, cat si de habitate naturale tipice (sub formă de diorame şi a unei cherhanale tradiţionale). Bineinteles exista un acvariu in adevaratul sens al cuvantului, cu specii indigene şi exotice (corali, pești, țestoase de apă). Dincolo de expoziţiile permanente recomand cu caldura expozitia “Dobrogea – Romania intre stepele iberice si anatoliene”, realizata de Mihai Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, in cadrul cercetarilor efectuate in spatiul dobrogean si sud-european. Expozitia “este un periplu imaginar, o comparaţie între stepele şi semideşerturile din sudul Europei, respectiv din Dobrogea românească şi cea bulgară, în raport cu Insulele Canare, Spania continentală, Sardinia-Italia, Ungaria, Grecia şi Turcia. Fotografiile sunt însoţite de explicaţii privind importanţa naturală a habitatelor prezentate, precum şi însemnătatea culturală, legende sau aspecte istorice legate de aceste capodopere naturale.” De neratat la Tulcea”, a declarat autorul.”

Tulcea, numită și Poarta Deltei Dunării, este locația perfectă pentru un astfel de eveniment când te gândești la mediul înconjurător românesc. Oraș multietnic aflat pe mai multe dealuri, are la poală Dunarea în drumul său spre Delta și apoi în Marea Neagră. Principala atracție este fluviul și Delta Dunării care începe aici.

Principalele rute sunt cele din Deltă, o vastă cetate a apei și a pământului, a insulelor plutitoare, un paradis pentru pescari, vânători și observatori ai naturii. Rezervația Deltei Dunării se află pe locul doi în Europa ca dimensiune și este a treia ca importanță ecologică din lume. Guvernul Român și organizațiile mondiale au început a da o atenție specială prezervării acestui patrimoniu, Rezervația Deltei Dunării fiind inclusă în programe atât naționale cât și internaționale pentru siguranța ei.

Rolul festivalului Pelicam este și de a atrage atenția asupra unor probleme legate de îngrijirea și de dezvoltarea durabilă a zonei.

Muzee
Muzee

 • Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM)
 • Muzeul de Științe Naturale “Delta Dunării”
 • Muzeul de Artă (Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord- Dobrogean)
 • Muzeul Colecțiilor de Artă “Casa Avramide” (Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord- Dobrogean)
 • Muzeul de Etnografie și Artă Populară (MEAP)
 • Muzeul de Istorie și Arheologie
 • Nava Muzeu Republica

Parcuri
Parcuri

 • Parcul Personalităților
 • Parcul Albatros
 • Orașelul Copiilor
 • Parcul „Carol”
 • Parcul Hotel Delta
 • Parcul Victoria

Repere
Repere

 • Teatrul „Jean Bart”
 • Delta Dunării
 • Piața Civică
 • Winmarkt (aflat în centrul orașului, fostul magazin „Diana”)
 • Monumentul Independenței. Reprezintă principala atracție turistică a municipiului, datorită amplasării sale care oferă o vedere panoramică orașului de la gurile Dunării. Piatra de fundație a primului Monument dedicat Războiului de independență și reunirii Dobrogei la statul român de pe colnicul Hora a fost pusă de domnitorul Carol I cu prilejul vizitei la Tulcea, din 17 – 18 octombrie 1879.
 • Coral Plaza Mall
 • Complexul Delta Dunării (acvariu)
 • Faleza
 • Lacul Ciuperca