Filmele cele mai apreciate și premiate la cea de-a șaptea ediție a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni se văd și la București, în cadrul Retrospectivei Pelicam 2018. Restrospectiva va avea loc între 20 și 23 septembrie 2018 la Cinema Elvira Popescu din București și va cuprinde cele mai apreciate documentare despre mediu și oameni. Acestea sunt:

Marele câștigător al Pelicam 2018 este documentarul Untitled (Michael Glawogger, Monika Willi, Austria, 2017). În timpul filmărilor, regizorul și-a pierdut viața, iar editorul Monika Willi a dus munca lui la capăt. Juriul format din regizorul Andrei Ujică, directoarea Festivalului de Film Verzio din Budapesta, Oksana Sarkisova și jurnalistul Sven Egenter au ales acest film din cele șase din competiția de lungmetraje.

În cadrul competiției Black Sea Docs, jurizate de Erika Stanciu, directoarea Fundație Pro Park, regizorul Andrei Dăscălescu și Nicolas Guinard, directorul Festivalului de Film Vert din Elveția, s-au remarcat documentarele Braguino (Clément Cogitore. Franța/Finlanda. 2017) – premiul categoriei – și Delta (Oleksandr Techynskyi, Ucraina, 2017) – mențiune specială.

Documentarul Cizmulițele galbene (John Webster, Finlanda/Franța, 2017) este câștigătorul secțiunii Fresh Perspectives, jurizate de cinci adolescenți din Tulcea, coordonați de regizorul Vlad Petri.

Competiția de scurtmetraje a fost jurizată de jurnalistul Paul Radu, Boglarka Nagy, programatoarea Cinematografului Elvira Popescu, și Vincent Marti, din partea distribuitorului Sophie Durlac. Filmul câștigător este Cenușa rămâne caldă (Mónica Martins Nunes, Capul Verde/Portugalia/Germania, 2017).

Weit: O călătorie în jurul lumii (Gwendolin Weisser, Patrick Allgaier, Germania, 2017) încheie lista filmelor din programul Retrospectivei Pelicam 2018. Filmul a fost difuzat în afara competiției la Pelicam 2018 și a stârnit admirația publicului.

Programul Retrospectivei Pelicam 2018 la București va fi anunțat în curând.