Programul Pelicam este mai diversificat ca niciodată. Între două filme din competiție, vă invităm la vizionări speciale, discuții și lansări.

Proiecție work-in-progress Acasă
După 18 ani într-o baracă la marginea bălții, Gică Pescarul și copiii lui au devenit stăpânii neoficiali ai Deltei Văcărești. Apoi a venit statul și a transformat-o într-o rezervație naturală. Documentarul în lucru va fi proiectat în prezența regizorului Radu Ciorniciuc și a echipei filmului, printre care și doi dintre copiii familiei, și va fi urmat de o dicuție cu echipa. Casa Avramide, sămbătă, 23 iunie, ora 12.00.

Lansare de carte
În colaborare cu Editura Seneca, îl aducem pe scriitorul italian Marco Pizzuti la Pelicam, unde își va lansa cartea Alegeri alimentare neinspirate. Cartea ne arată, bazându-se pe documentare solidă, ce mai intră în corpul nostru odată cu mâncarea, cum industria alimentară ne afectează atât pe noi, cât și mediul și ce alegeri putem face astfel încât să ne putem bucura de beneficiile hranei. Marco Pizzuti este fost ofițer de armată, doctor în drept, cercetător științific și scenarist de teatru și cinema, lector și scriitor, a publicat texte devenite bestselleruri internaționale și traduse în 18 țări. Casa Avramide, sâmbătă, 23 iunie, ora 13.30.

Workshop In a Relationship
Prin acest atelier, „Generația nevorbită” are cuvântul: pe parcursul lui, adolescenții vor explora motivele sau cauzele pentru care oamenii pot deveni violenți și vor învăța despre cele mai subtile forme de abuz emoțional și efectele lor, astfel încât, la final, să aibă o imagine mai cuprinzătoare asupra relațiilor de cuplu, a situațiilor de risc și să știe ce ar putea să facă sau unde să ceară ajutor, dacă vor avea vreodată nevoie. Proiect Friends for Friends. Casa Avramide, sâmbătă, 23 iunie, ora 15.

Workshop OIF
Zece absolvenți de jurnalism din Armenia, Croația, România, Serbia, Slovacia și Turcia participă în acest an la Atelierul de jurnalism radio care se desfășoară în Delta Dunării în săptămâna 16-24 iunie. Ei vor fi coordonați de Julien Trambouze de la Radio France și vor realiza un reportaj colectiv pe care îl vom asculta la festival.

Proiecție și discuție People’s Climate Case
Zece familii din Familii din Europa și din afara ei dau în judecată UE la Tribunalul de pe lângă Curtea Europeană de Justiție pentru că eșuează în a-și proteja cetățenii menținând o țintă inadecvată de reducere a emisiilor pentru anul 2030. Raul Cazan și Mihai Stoica de la 2Celsius, organizația care susține acest demers în România, vor prezenta un film despre impactul schimbărilor climatice în viața oamenilor și vor participa la discuții. Casa Avramide, duminică, 24 iunie, ora 11.00.

Ecosisteme, expoziție WWF
Expoziția ilustrează principalele ecosisteme pe care le găsim în România și serviciile ecosistemice pe care acestea le oferă. Astfel, vei intra în lumea sălbatică a zonelor de pădure, ape, în lumea idilică a pajiștilor și a zonelor agricole, unde fiecare ecosistem și se va destăinui și îți va prezenta bunurile pe care le oferă prin intermediul serviciilor ecosistemice. Fotografiile pot fi admirate în Centrul Cultural Jean Bart pe parcursul festivalului.

Expoziție foto despre exploatarea cărbunilor în România
Mihai Stoica, fotojurnalist și producător de film documentar, a documentat timp de patru ani impactul industriei carbonifere asupra mediului și comunităților gorjene din sate și orașe miniere. Vernisajul expoziției foto, sâmbătă, ora 10.30, Casa Avramide.

Concert Moonlight Breakfast

Moonlight Breakfast este cea mai nouă trupă care sustine platforma Uncut.ro, o inițiativă a Greenpeace România care pune la dispoziția publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România, reunite în albumul intitulat Uncut, și are ca scop acela de a promova un viitor în care să avem păduri mai multe și mai bune decât cele de astăzi. Ei vor susține un concert în cadrul festivalului Pelicam, si vor lansa videoclipul melodiei “Bonjour”, reinterpretată folosind sunetele pădurilor. Evenimentul va avea loc pe 23 iunie 2018, în Piața Mircea cel Bătrân, începând cu ora 21.00.