”Dacă pe Valea Jiului mineritul a încetat aproape cu desăvârșire, la sud, de-a lungul râului Jiu, în Gorj, un întreg județ e dependent economic, dar și suferă de pe urma exploatării în cariere deschise a lignitului – un tip abundent de cărbune, dar ineficient. Înghițind în alea lor păduri și sate, carierele se extind pentru a alimenta patru termocentrale cu capacitatea de a produce o treime din energia pe care o consumăm în România. De cele mai multe ori, însă, nevoia de energie e acoperită mai ieftin și din alte surse mai puțin poluante.”
”Complexul Energetic Oltenia (CEO), societatea care deține carierele de cărbune și termocentralele, are 13.000 de angajați, dintre care circa 9.000 lucrează în minerit. Majoritatea termocentralelor sunt vechi, din anii ’70, iar retehnologizările necesare pentru a respecta directivele europene au costat până acum aproape un miliard de euro, bani pentru care complexul încă mai plătește credite. În acest timp, carierele se extind pe terenuri împădurite sau pe proprietățile oamenilor care odinioară acceptau să fie expropriați în schimbul unui loc de muncă. În ultimii doi ani, CEO a disponibilizat 1.700 de angajați și urmează să disponibilizeze câteva sute pe an până în 2020. Alte locuri de muncă nu prea sunt și mulți sunt nevoiți să emigreze. În plus, exproprierile planificate – peste 500 de gospodării – nu se vor mai face prin negociere directă, ci prin hotărâre de guvern cu bani din bugetul național, insuficienți pentru ca oamenii expropriați forțat să se poată muta. Lipsa apei, praful și zgomotul intolerabile, alunecările de teren sau accidentele compun un tablou sumbru pentru oamenii care trăiesc în aria de impact a exploatărilor de lignit și a termocentralelor.” (Mihai Stoica)
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 23 iunie, de la ora 10.30, la Casa Avramide, iar expoziția va putea fi viziată pe toată perioada festivalului.