fbpx

În cadrul ediției de anul acesta a Festivalului de Film Pelicam, țara invitată este Spania. Împreună cu partenerii noștri de la Festivalul de Film Ecozine și cu sprijinul Ambasadei Spaniei, am creat un program de filme, completat de participarea unor invitați spanioli.

O serie de documentare de lungmetraj produse în Spania, în ultimii ani, vor putea fi văzute în cadrul competiției internaționale sau a secțiunilor speciale.

Documentarul Overbooking / Turism de masă (Álex Dioscórides, Spania, 2019) va fi proiectat online în cadrul Competiției Internaționale. Filmul arată o altă față a insulei Mallorca, după ani de turism intensiv, cu închirieri ilegale de vacanță, blocaje de trafic, consum crescut de energie electrică, petrol și apă, cantitate uriașă de gunoi produs și eliminarea deșeurilor municipale în Marea Mediterană.

 

În cadrul Pelicam Highlights, va putea fi vizionat Femeia și apa / La mujer y el agua (Nocem Collado, Spania, 2014), câștigătorul Premiului Green Film Network în 2015. Prin creionarea unor paralele între ciclurile apei și ciclurile vieții, analizând relația dintre femei și apă, documentarul ridică o problemă cu care ne vom confrunta tot mai puternic pe viitor: cine are dreptul la apă, când aceasta devine insuficientă?

Pentru cei tineri, Descreștere / Decrecimiento (Luis Picazo Casariego, Manuel Picazo Casariego, Spain, 2016) arată o nouă mișcare socială și un model socio-economic durabil, ce ține cont de limitele planetei și de nevoile reale ale ființelor umane. Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.

Pentru Pelicam Junior, Festivalul de Film de Mediu Ecozine a pregătit un program de scurtmetraje ce are în centru relația oamenilor cu mediul înconjurător și schimburile constante între cele două. O călătorie pe o planetă transformată într-un parc petrochimic imens, o pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Pedro Piñeiro Fuente, directorul Festivalului de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza face parte din juriul competiției Eastern Docs. Cu o experiență bogată în producție de documentare, Pedro este membru fondator al Taller de Cine Reciclado. A lucrat în organizarea și selecția mai multor festivaluri din Spania și America de Sud, inclusiv cele din Pamplona și Lima.

Regizoarea Mercedes Álvarez este renumită pentru producțiile ei documentare (El cielo gira, Mercado de futuros). Debutul său The Sky Turns (El cielo gira) a fost selecționat și premiat în cadrul a numeroase festivaluri de film, precum Premiul Tiger la Festivalul de la Rotterdam sau Premiul Cinema du Réel (Paris). Ea face parte din juriul competiției internaționale ce va decide Marele Premiu Pelicam 2020.

În cadrul discuției Pelicam Talk: Turism de masă și posibile alternative, va participa Joe Holles, producător al documentarului Overbooking. Joe este activist, scriitor, producător anglo-mallorcan care dezvoltă proiecte sustenabile în domeniile turismului, agriculturii și tehnologiei. În prezent, combină activitatea de gestionare a proiectului de regenerare a mediului Son Moragues, Mallorca, cu munca sa pentru unele dintre cele mai importante think-tank-uri și ONG-uri de pe insulă.

Acest program nu ar fi fost posibil fără suportul neprețuit al Ambasadei Spaniei la București și al prietenilor de la Festivalul de Film Ecozine.