fbpx

Istoric

Pelicam între 2012-2019

 

Proiectul Pelicam a fost creat în 2012 în orașul Tulcea pentru a promova educația de mediu, într-o zonă naturală unică în România prin intermediul unui eveniment cultural inovativ. Prin amplasarea festivalului Pelicam în orașul Tulcea, ne-am dorit să sporim interesul publicului tulcean, al celui din România și al publicului internațional faţă de acest subiect, atrăgând spectatorii timp de câteva zile la un eveniment cultural și, în același timp, educațional și accesibil tuturor. Pelicam a avut loc la Tulcea în fiecare an în luna iunie între 2012 și 2019. Evenimentul a fost gratuit în fiecare an și a constat în proiectii de film, ateliere pentru copii și adulți, concerte, expozitii, workshopuri, discuții și dezbateri.

Cifrele chei de la Pelicam în cadrul celor primele 8 ediții (2012-2019) desfășurate la Tulcea :

42.000 de spectatori, din care 8.500 de copii

290 de filme prezentate

100 de QA si Pelicam Talks despre teme de mediu

700 de invitati

500 de voluntari

Printre participanții festivalului se pot număra YES MEN (celebrii activiști americani), Cristiana Pașca Palmer (secretar executiv al programului pentru diversitate al Organizației Națiunilor Unite -ONU- privind Diversitatea Biologică), actorul Vlad Ivanov, Heinz Hermans (directorul festivalului Interfilm Berlin), Michael Stewart (directorul festivalului de film Open City Docs Londra), Margaret Parsons (directorul departamentului de film de la Galeria Națională de Artă din Washington, USA), Dacian Cioloș (pe atunci comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), regizorii Cristi Puiu și Thomas Ciulei, Ivan Patzaichin, Jean-Guy Henckel (Franța, fondator rețelei Cocagne), artistul Ion Barbu, alpinistul Alex Găvan, Monika Willi (Austria, editor de film cunoscută pentru îndelungata colaborare cu Michael Glawogger și Michael Haneke).

În fiecare an edițiile de Pelicam au fost urmate de asemenea de retrospective în București la cinematograful Elvire Popesco de la Institutul Francez. Aceste retrospective de 3 său 4 zile au reprezentat un prilej excelent pentru a face cunoscute și în capitală filmele premiate dar și cele mai apreciate al ediției respective.

De asemenea un warm-up Pelicam era de regulă organizat tot în capitală înainte de festival cu câteva săptâmăni în ideea de a anunța ediția ce urmează.

Pelicam 2020 și trecerea la formatul online

 

Cu experiența a opt ediții reușite, echipa a pus pe picioare cea de-a noua ediție, de data aceasta într-un context aparte. Fiind constrânși de situația excepțională generată de pandemia de coronavirus și de impactul acesteia atât la nivel local, cât și la nivel global, am optat pentru reconfigurarea evenimentului și pentru migrarea evenimentului în mediul online. Această decizie ne-a permis continuarea festivalului și oportunitatea de a oferi în continuare publicului conținutul Pelicam. Această ediție inedită pentru echipa festivalului și pentru publicul său a avut loc în perioada 10-19 iulie 2020, pe parcursul a 10 zile. Această trecere excepțională în mediul online a avut un impact extrem de pozitiv asupra popularizării evenimentului așadar participarea a fost una de mai mare amploare, festivalul fiind de data aceasta accesibil în toată România, în același timp.

Pe parcursul celor zece zile de Pelicam, conform programului festivalului, echipa a organizat 18 proiecţii online din care 17 lungmetraje si 8 scurtmetraje adunate într-un program special dedicat celor mici.

Ediția online a adunat un public mult mai numeros, toate filmele, discuțiile și evenimentele organizate fiind difuzate pe tot teritoriul României.
În 2020 festivalul, desfășurat între 10-19 iulie, a atras 12,148 de vizionări în cadrul ediției online (față de 6.603 în 2019 la Pelicam Tulcea), cu filme difuzate în premieră națională, în proiecții unice, gratuit, pe platforma oficială. Cifra se obține cumulând vizionările de pe platforma online.pelicam.ro care a fost principalul canal de vizionare al filmelor și vizionările de pe Facebook ale videourilor cu Pelicam Talks, Q&A, întâlniri, discuții.

 

Pelicam in lume

 

Rezultat al unui parteneriat Pelicam – EFF Washington, Pelicam a participat unui schimb cultural între România și Statele Unite ale Americii în martie 2015 în capitală americană, în cadrul Environmental Film Festival de la Washington, parte din rețeaua Green Film Network alături de Pelicam.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, a reușit astfel să pună pe agenda internațională problemele de mediu din România, dar și unicitatea patrimoniului natural din țara noastră.

Cai sălbatici, documentarul regizorului Dan Curean, a fost proiectat în cadrul celei de-a 23-a ediții a Environmental Film Festival in the Nation’s Capital din Washington, la Carnegie Institute for Science, Washington, pe 22 martie, în prezența regizorului Dan Curean și a echipei Pelicam care a participat de asemena la mai multe discuții despre provocările de mediu din România și sensibilizarea publicului larg.

Pelicam și Festivalul de Film de Mediu “FReDD” din Toulouse: schimb cultural pentru edițiile din 2019

Tot in cadrul Sezonului România – Franța 2019 s-a continuat schimbul cultural cu FreDD in cadrul ediției din 20-23 iunie 2019 de la Pelicam Tulcea. Cu scopul de a susține vizibilitatea filmelor de mediu de origine română și franceză acest schimb cultural a avut ca denumire “Perspective incrucișate mediu, cultură artistică si științifică, PELICAM (Tulcea) și FReDD (Toulouse).

Programul a cuprins o selecție specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța: producții recente, dintre cele mai diverse, precum și întâlniri cu regizori, producători și specialiști de mediu din Franța, în cadrul dezbaterilor Pelicam Talks – discuții pe teme de mediu cu publicul Pelicam.

Alegerile de azi vor contura peisajele naturale de mâine, în special pădurile. Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obținut premiul secțiunii Semaine de la critique, documentarul Le temps de forêts / The time of forests (Franța, 2018) reflectă starea pădurilor din Franța: peisaje idilice și pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. Regizorul francez François-Xavier Drouet a venit la Pelicam pentru o discuție cu publicul cu tema “Pădurile și resursele lor”Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situației din Franța.

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaște delimitări teritoriale și este un subiect cu o rezonanță puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu tema “Pădurile și resursele lor” a avut un cadru de discuție mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitații la dezbatere se numără și Romana Puiuleț, co-fondator Rise Project.

Cum a ajuns roșia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriașă și ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global aflăm din documentarul francez: The Empire of Red Gold / Imperiul Aurului Roșu (2017), în timp ce documentarul The Carnivore’s Dilemma (Franța, 2018) vine cu o viziune amplă asupra opțiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuși niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piață. Ambele filme au fost suport de discuție pentru o altă dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuție este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne, prin care a reușit să creeze o piață de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât și în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor și al fructelor produse organic, local.

Situația pădurilor și alternativele la agricultura intensivă nu au fost singurele tematici abordate la Pelicam Talks în 2019. Publicul Pelicam a putut să câștige alte puncte de vedere asupraîncălzirii globale participând la dezbaterea Pelicam Talks cu tema “Schimbări climatice”, la care a fos prezent și cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internațional în chimie atmosferică. Din România, invitat a fost Bogdan Gioară, fondatorul Reper 21, o organizație pe care a înființat-o din dorința de a promova tot ce ține de principiile dezvoltării durabile.

Tot parte a secțiunii de film dedicată culturii franceze a fost proiectat la Pelicam și documentarul Zones Humides (Franța. 2017). Filmul urmărește mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botaniști, ecologiști care își propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă și biodiversitate: părți ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoțit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franța dedicat mediului înconjurător: FReDD (Film Research and Sustainable Development) a venit la Pelicam în calitate de membru al juriului competiției Black Sea Docs – dedicată documentarelor produse în țările din jurul Mării Negre, dar și ca partener al festivalului Pelicam.

Radio Pelicam, radio-ul festivalului

 

Între 2015 și 2019 Pelicam a organizat un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a Universității București. Pe parcursul acestor 5 ani 60 de stundenți în jurnalism, precum și tineri jurnaliști din 23 de țări, vorbitori de limba franceză, au animat radio-ul festivalului, Radio Pelicam. Radio-ul efemer creat în fiecare an la festivalul Pelicam propunea emisiuni în direct și reportaje produse în delta Dunării a României. Puteti regăsi reportajele și emisiunile în carnetul de bord Radio Pelicam.