Regulament

Festivalul International de Film PELICAM, ediția a IX-a

18 – 21 iunie 2020, Tulcea

1. Generalități

Festivalul Internaţional de Film PELICAM este organizat de către Asociaţia Les Herbes Folles şi este singurul festival internaţional de film din România dedicat în întregime mediului înconjurător.

PELICAM are ca scop concentrarea în acelaşi loc a întregii diversităţi a celor mai bune producţii mondiale dedicate mediului înconjurător şi promovarea acestora, cu scopul descoperirii de către publicul din România a culturilor altor ţări, dar şi al îmbogăţirii culturii cinematografice a viitorilor cinefili, atât din Tulcea cât şi din România, și de asemenea creşterea interesului publicului din România faţă de filmul de gen.

Festivalul Internaţional de Film Pelicam este un eveniment ce se desfăşoară anual, iar cea de-a noua ediţie va avea loc în oraşul Tulcea în perioada 18 – 21 iunie 2020. Fiecare film va fi proiectat de maxim două ori, locațiile pentru proiecții fiind spații culturale amenajate adecvat proiecțiilor de film.

 

2. Secțiuni

Competiţia oficială de lungmetraje

Secţiune competiţională ce cuprinde filme documentare lansate după 1 ianuarie 2019, cu durata peste 40 minute, proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Eastern Docs Competition

Secţiune competiţională  pentru filme documentare provenind din țările asimilate Europei Centrale și de Est: Bulgaria, România, Moldova, Ucraina, Ungaria, Rusia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Kosovo, Albania, Muntenegru, Slovenia, Cehia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan; lansate după 1 ianuarie 2018, cu durata peste 40 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam (cu excepția producțiilor românești).

Competiția Internațională “Fresh Perspectives”

Secţiune competiţională  pentru filme documentare dedicată în special publicului tânăr (15-30 ani) care propun sau prezintă soluții alternative pentru un viitor durabil, lansate după 1 ianuarie 2018, cu durata peste 40 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Out of Competition

Classic Pelicam

Secțiune non-competițională în cadrul căreia se vor proiecta filme vechi sau de patrimoniu, ficțiune sau documentar, ce au legătură cu tematica festivalului.

Open Air

Secțiune non-competițională ce cuprinde filme tematice, de animație și filme pentru copii. Aceste filme nu sunt proiectate în premieră națională.

Green Film Network Special

Secțiune non-competițională ce cuprinde filme tematice, de ficțiune sau documentar, curate de un alt festival membru al rețelei Green Film Network din care face parte și festivalul Pelicam. Aceste filme nu sunt proiectate în premieră națională.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Pelicam va cuprinde evenimente speciale, cum ar fi: conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri, concerte, expoziţii foto etc.

3. Jurii si premii

3.1.

Juriul cel mare al festivalului, juriu internaţional format din trei membri, personalităţi din cinematografia mondială, lumea culturală si zona de mediu, va decerna:

Premiul PELICAM – pentru cel mai bun documentar de lungmetraj aflat în Competiţia Oficială, în valoare de 3.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

3.2.

Juriul Eastern Docs, juriu internațional format din trei personalităţi ale cinematografiei mondiale, industriei culturale și zonei de mediu, va decerna:

Premiul Eastern Docs – pentru cel mai bun film din competiția Eastern Docs, în valoare de 1.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

Filmul câștigător va fi de asemenea propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2019.

3.3.

Juriul Fresh Perspectives, format din minim cinci membri, 4 tineri tulceni, coordonați de un adult va decerna:

Premiul Fresh Perspectives – pentru cel mai bun film din Competiţia Fresh Perspectives în valoare de 500 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

4. Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise într-una din cele trei secţiuni, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1. Filmele trebuie să fi fost lansate (data premierei) după 1 ianuarie al anului precedent fiecărei ediții pentru Competiția Oficială sau după 1 ianuarie 2018 pentru secțiunile Eastern Docs și Fresh Perspectives.

2. Filmele trebuie să fie difuzate în premieră în România în cadrul festivalului Pelicam, excepție făcând filmele românești din secțiunea Black Sea Docs.

3. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie digital (Blu Ray, DVD video HD sau fisier HD 1080p).

4. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba română și engleză (dacă sunt vorbite în altă limbă decât în engleză). În cazul în care filmul va fi selecționat, distribuitorul/producătorul filmului trebuie să  furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză.

6. Procedura de înscriere

Producătorul, autorul și/sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere de pe site-ul festivalului până la data de 31 ianuarie 2020.

Filmele înscrise după 31 ianuarie 2020 nu vor fi luate în considerare!

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat îsi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

7. Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa producătorii si regizorii filmelor selecționate până la data de  30 martie 2020.

Programul oficial (ordinea, orele de proiecție ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis și dedicat mai multor categorii de vârstă, de la publicul tânăr (8-14 ani, pentru care avem proiecții speciale de film) la publicul adolescent și până la cel matur. Tematicile sunt diverse, acoperă o plajă largă și în același timp specifică de interes, atât în ceea ce privește filmul, cât și în ceea ce privește restul de activități din cadrul festivalului. Un număr important de ziarişti din presa scrisă şi audio-video, precum şi reprezentanți ai organizațiilor non guvernamentale a căror activitate este legată de mediul înconjurător vor fi prezenţi la eveniment.

Participarea la Festival implică respectarea necondiţionata a tuturor articolelor regulamentului.

8. Reguli pentru filmele selecţionate:

Suportul de proiecție cu subtitrări în limba engleză burned in și 10 postere ale filmului vor fi expediate la adresa ce va fi anunțată în corespondența cu echipa filmului.

Data limita de primire a filmelor selecţionate este 1 mai 2020.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă prin transfer la adresa [email protected] până la data de  20 aprilie 2019.

Kitul de presă și publicitate trebuie să conțină: caietul de presă, stills-uri din film, foto şi biofilmografia regizorului, lista de dialoguri (în engleză), trailerul filmului, caseta tehnica.

DVD-urile sau CD-urile filmelor ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar daca deţinatorul drepturilor filmului înscris plateste în avans taxele poştale pentru expediţie.