fbpx

Festivalul International de Film PELICAM, ediția a X-a

15-24 octombrie 2021, online

1. Generalități

Festivalul Internaţional de Film PELICAM este organizat de către Asociaţia Les Herbes Folles şi este singurul festival internaţional de film din România dedicat în întregime mediului înconjurător.

PELICAM are ca scop concentrarea în acelaşi loc a întregii diversităţi a celor mai bune producţii mondiale dedicate mediului înconjurător şi promovarea acestora, cu scopul descoperirii de către publicul din România a culturilor altor ţări, dar şi al îmbogăţirii culturii cinematografice a viitorilor cinefili, atât din Tulcea cât şi din România, și de asemenea creşterea interesului publicului din România faţă de filmul de gen.

Festivalul Internaţional de Film Pelicam este un eveniment ce se desfăşoară anual, iar cea de-a 10 ediţie va avea loc online în perioada 15-24 octombrie 2021. Fiecare film va fi proiectat de maxim două ori.

 2. Secțiuni

Competiţia oficială de lungmetraje

Secţiune competiţională ce cuprinde filme documentare lansate după 1 ianuarie 2020, cu durata peste 40 minute, proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Competiția Internațională “Fresh Perspectives”

Secţiune competiţională  pentru filme documentare dedicată în special publicului tânăr (15-30 ani) care propun sau prezintă soluții alternative pentru un viitor durabil, lansate după 1 ianuarie 2019, cu durata peste 40 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Classic Pelicam

Secțiune non-competițională în cadrul căreia se vor proiecta filme care au fost deja difuzate în trecut la Pelicam și care au avut un succes deosebit la rândul publicului Pelicam.

Out of Competition

Secțiune non-competițională ce cuprinde filme tematice, de animație și filme pentru copii. Aceste filme nu sunt neaparat proiectate în premieră națională.

Green Film Network Special

Secțiune non-competițională ce cuprinde filme tematice, de ficțiune sau documentar, curate de un alt festival membru al rețelei Green Film Network din care face parte și festivalul Pelicam. Aceste filme sunt proiectate în premieră națională.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Pelicam va cuprinde evenimente speciale, cum ar fi:  Pelicam Talks, conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri etc.

3. Jurii si premii

3.1.

Juriul cel mare al festivalului, juriu internaţional format din trei membri, personalităţi din cinematografia mondială, lumea culturală și zona de mediu, va decerna:

Premiul PELICAM – pentru cel mai bun documentar de lungmetraj aflat în Competiţia Oficială, în valoare de 2.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

Filmul câștigător va fi de asemenea propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2021.

3.2.

Juriul Fresh Perspectives, format din minim cinci membri, 4 tineri români, coordonați de un adult va decerna:

Premiul Fresh Perspectives – pentru cel mai bun film din Competiţia Fresh Perspectives în valoare de 1.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

3.3

Premiul din partea publicului

În 2021 inaugurăm de asemenea un premiu nou, un premiul din partea publicului cu un vot online care va consacra cel mai apreciat film din ediţia respectivă cu toate secţiunile la un loc. Scopul este aici de a încuraja participarea publicului și exprimarea preferinţelor acestuia.

Premiul din partea publicului –  în valoare de 1.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

4. Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise într-una din cele 2 secţiuni competiţionale, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1. Filmele trebuie să fi fost lansate (data premierei) după 1 ianuarie al anului precedent fiecărei ediții pentru Competiția Oficială sau după 1 ianuarie 2019 pentru secțiunea Fresh Perspectives.

2. Filmele trebuie să fie difuzate în premieră în România în cadrul festivalului Pelicam.

3. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie digital (Blu Ray, DVD video HD sau fisier HD 1080p).

4. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba română și engleză (dacă sunt vorbite în altă limbă decât în engleză). În cazul în care filmul va fi selecționat, distribuitorul/producătorul filmului trebuie să  furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză.

6. Procedura de înscriere

Producătorul, autorul și/sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere de pe site-ul festivalului până la data de 15 mai 2021.

Filmele înscrise după 15 mai 2021 nu vor fi luate în considerare!

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat îsi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

7. Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa producătorii si regizorii filmelor selecționate până la data de 30 iulie 2021.

Programul oficial (ordinea, orele de proiecție ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis și dedicat mai multor categorii de vârstă, de la publicul tânăr (8-14 ani, pentru care avem proiecții speciale de film) la publicul adolescent și până la cel matur. Tematicile sunt diverse, acoperă o plajă largă și în același timp specifică de interes, atât în ceea ce privește filmul, cât și în ceea ce privește restul de activități din cadrul festivalului. Participarea la Festival implică respectarea necondiţionata a tuturor articolelor regulamentului.

8. Reguli pentru filmele selecţionate:

Data limita de primire a filmelor selecţionate este 1 august 2021.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă prin transfer la adresa [email protected] până la data de  1 august 2021.

Kitul de presă și publicitate trebuie să conțină: caietul de presă, stills-uri din film, foto şi biofilmografia regizorului, lista de dialoguri (în engleză), trailerul filmului, caseta tehnica.

DVD-urile sau CD-urile filmelor ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar daca deţinatorul drepturilor filmului înscris plateste în avans taxele poştale pentru expediţie.