Sezonul România-Franţa 2019

Sezonul România – Franța 2019 ajunge și la Pelicam.  Programul “Perspective încrucișate mediu, cultură artistică si științifică, PELICAM (Tulcea) și FReDD (Toulouse)” cuprinde o selecție specială de filme Saison France Roumanie 2019documentare franceze, precum și întâlniri cu regizori și specialiști de mediu din Franța.

 

Filmele prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România – Franța:

-Le temps de forêts / Vremea pădurilor . Film proiectat în afara competitiei la Pelicam, în prezența regizorului François-Xavier Drouet. Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obținut premiul secțiunii Semaine de la critique, documentarul reflectă starea pădurilor din Franța: peisaje idilice și pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă.

 

-The Empire of Red Gold /  Imperiul Aurului Roșu . Film proiectat in cadrul competitiei Fresh Perspectives, în prezența regizorul Jean-Baptiste Malet. Documentarul ne arată cum a ajuns roșia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriașă și ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global.

 

The Carnivore’s Dilemma / Dilema carnivorului. Film proiectat  în cadrul competiției Fresh Perspectives. Dilema carnivorului vine cu o viziune amplă asupra opțiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuși niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piață.

 

Zones Humides / Zonele mlăștinoase . Film  proiectat în afara competiției la Pelicam, în prezența realizaorilor Boris Claret și a lui Isabelle Dario. Zones Humides urmărește mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botaniști, ecologiști care își propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă și biodiversitate: părți ale regiunii franceze Tarn et Garonne. 

 

Invitatii care vor participa la festival în cadrul Sezonului România – Franța sunt:

Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne, prin care a reușit să creeze o piață de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât și în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor și al fructelor produse organic, local. Jean-Guy Henckel face parte din juriul competiției oficiale al ediției din 2019.

François-Xavier Drouet, realizator de filme documentare. A urmat un master în film documentar la Lussas, după ce a studiat științe sociale. Trăiește și lucrează la platoul Millevaches, unde o parte din Vremea pădurilor a fost filmat. De asemenea, împreună cu Teboho Edkins a co-regizat Gangster Project (2011) și Gangster Backstage (2013).

Jean-Baptiste Malet, autor de investigații ce colaborează cu Le Monde diplomatique. A publicat mai multe cărti, inclusiv un studiu despre celebra companie Amazon  și o investigație a industriei de roșii , tradus în mai multe limbi. Acesta din urmă a primit premiul Albert London în 2018 și stă la baza documentarului său, Imperiului aurului roșu, realizat împreună cu Xavier Deleu, care va fi proiectat în cadrul competiției Fresh Perspectives.

Boris Claret, realizator de film care se concentrează pe probleme sociale, dezvoltare și mediul înconjurător. Acesta colaborează de 10 ani cu structurile de producție Lapilli Films, Films de la Castagne și cu asociația de educație în film La Trame. Lucrările sale legate de defrișări și energie regenerabilă în Sahel (1999/2007) l-au făcut să conducă misiuni de expertiză internațională în comunicare despre energie și mediu. Filmul său Zonele mlăștinoase va fi prezentat în afara competiției.

Isabelle Dari0, realizatoarea și editor de film care se concentrează pe subiecte de mediu, arhitectură, istorice și culturale. În paralel, ea lucrează ca editor cu regizori fideli, dar colaborează și cu tineri regizori cărora le oferă experiența de mai bine de 30 de ani de scriere documentară. Expertiză care i-a fost solicitată și pentru diferite stagii de pregătire academică și profesională.

François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, membru al laboratorului  Științelor climatului și de mediu din Franța. Coordonează, de asemenea un proiect internațional despre chimia atmosferică și impactul său în regiunea mediteraneană. Invitat în cadrul Pelicam Talks despre schimbările climatice.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franța dedicat mediului înconjurător: FReDD (Toulouse- Film Research and Sustainable Development). Va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiției Black Sea Docs. Anul acesta, în cadrul sezonului România – Franța festivalurile Pelicam și FReDD se află într-un schimb cultural care susține vizibilitatea filmelor de mediu de origine română și franceză

Andrea Muselet, membru al echipei festivalului Fredd

 

Dezbateri Pelicam Talks în cadrul Sezonul România – Franța :

Pelicam Talks – “Pădurile și resursele lor”. Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaște delimitări teritoriale și este un subiect cu o rezonanță puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu tema “Pădurile și resursele lor” va avea un cadru de discuție mai amplu, cu participarea Greenpeace România, a Romanei Puiuleț co-fondator Rise Project, si a lui François-Xavier Drouet, regizorul filmului Vremea pădurilor.

Pelicam Talks –Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuție este specialistul Jean-Guy Henckel, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne. La discuție vor mai participa regizorul Jean-Baptiste Malet, precum și Attila Szőcs, președintele asociației Eco Ruralis – În sprijinul agriculturii țărănești. Fiind preocupat de impactul agriculturii industriale asupra mediului și deteriorarea spațiului rural, în cadrul Eco Ruralis, Attila a studiat problema marilor acaparări de terenuri din Romania și din Europa de Est, și coordonează programul asociației pe Dreptul Țăranilor la Pământ.

Pelicam Talks – Schimbări climatice”. Va fi prezent cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, și Bogdan Gioară,  fondatorul Reper 21, o organizație pe care a înființat-o din dorința de a promova tot ce ține de principiile dezvoltării durabile.

 

Pentru mai multe informatii despre Sezonul România-Franța 2019, accesați websiteul evenimentului www.sezonulromaniafranta.ro