JURIU PELICAM 2018

Features

Sven Egenter

Este redactor șef și director executiv al Clean Energy Wire. El a colaborat timp de 12 ani cu Reuters și a condus redacția Reuters din Elveția în 2010. Înainte de cariera sa de jurnalist, a lucrat la Expoziția Mondială EXPO2000 din Hanovra. A predat jurnalism la Universitatea Kingston și deține o diplomă de masterat în Jurnalism de la Universitatea din Boston și o diplomă în economie de la Universitatea din Münster.

sven-egenter-photo

Oksana Sarkisova

Este cercetător la Blinken OSA Archive din cadrul Universității Central Europene, director al Festivalului Internațional de Film Documentar despre Drepturile Omului Verzio și co-fondator al platformei de studii vizuale la CEU. A participat ca tutore la atelierele Cinema Without Frontiers și la Școala de Vară privind Cinemaul și Drepturile Omului; De asemenea, a fost membru al juriului la Festivalurile Internaționale de Film de la Zagreb, Varșovia, Tbilisi și Veneția.

oksanasarkisova-photo

Andrei Ujică

Este un regizor și autor, cunoscut pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), Videogramele unei revoluții (1992) și Rupt de prezent (1999). În 2001, Ujică a devenit profesor de film la Universitatea de Arte și Design din Karlsruhe. El a fondat Institutul de Film ZKM în 2002 și de atunci activează ca director al acestuia.

Andrei+Ujica

Fresh Perspectives

Maria Barbu

A coordonat anul acesta rubrica „Cronică de film” pentru revista cenaclului „Aspiraţii literare” a liceului Spiru Haret. Își doreste să cunoască cineaşti devotaţi şi să ȋnveţe câte ceva din vasta experienţă a acestora.

Maria-Barbu

Mădălina Hizanu

Pasionată de cinema, emancipare socială și voluntar Pelicam cu experientă, doreste să contribuie la promovarea mesajului și viziunii pe care Pelicam le transmite publicului.

Madalina-Hizanu

Teodora Lovin

Câștigarea premiului I la concursul național Proscenium, categoria Publicistică Cinematografică, a fost momentul în care și-a dat seama că asta e calea ei: cinematografia. Își dorește să trăiască experiența de jurat Fresh pentru că o vede ca pe un pas important la începutul carierei.

Lovin-Teodora_profile

Iuliana Radu

Este un spirit efervescent, pasionat de artele vizuale și cultura alternativă. Crede că cinematografia de mediu este modest valorizată în țara noastră și își dorește să contribuie la promovarea ei.

Iuliana-Radu

Mihaela Tărcatu

Fascinată de mic copil de lumea filmului, dorește să se implice în toate proiectele care vizează protejarea mediului pentru un prezent și un viitor mai curat și mai sănătos.

Mihaela-Tarcatu_profile

Vlad Petri

Vlad este realizator de filme şi fotograf. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, specializarea Imagine Film și masterul de Antropologie Vizuală și Media din cadrul Freie Universitaet, Berlin. A lucrat ca freelancer în cadrul unor proiecte de documentare în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania. În 2012 a documentat protestele anti-guvern din Piaţa Universităţii și în 2013 pe cele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, iar în 2014 a realizat primul lung metraj documentar “București, unde ești?”, despre protestele din 2012, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.

vlad-petri

Black Sea Docs

Andrei Dăscălescu

Născut în Piatra Neamț, Andrei Dăscălescu este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, specializarea Multimedia, sunet montaj. A lucrat ca monteur și sunetist la numeroase filme, inclusiv Tinerețe fără tinerețe, în regia lui Francis Ford Coppola; a produs și regizat Fly, un scurtmetraj de două minute, selectat în 12 festivaluri internaționale și câștigător al două premii; a conceput și organizat festivalul Filmul de Piatră. Ultimul său documentar, Planeta Petrila, este câștigătorul competiției Black Sea Docs la cea de-a șasea ediție Pelicam.

andrei_dascalescu_400x400

Nicolas Guignard

Din 2006 este director al Festivalului de Film Verde, un eveniment care prezintă documentare pe teme precum dezvoltarea durabilă, problemele sociale și mediul, un festival itinerant ce a avut loc în peste 60 de locații din Elveția și Franța. După studiile sale la HEC Lausanne, a condus două companii de distribuție de film.

nicolas-guignard_400x400

Erika Stanciu

Erika are pregătire de silvicultor fiind absolventă a Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov. A lucrat la Administrația Parcului Național Retezat, prima administrație de parc național din România. Din 2003 și-a continuat activitatea legată de conservarea naturii în cadrul WWF, Programul Dunăre-Carpați, Coaliția ONG Natura 2000, ProPark Fundația pentru Arii Protejate, inițiind primele programe de dezvoltare profesională în domeniul ariilor protejate. În perioada decembrie 2015 – ianuarie 2017 a deținut funcția de secretar de stat pe păduri în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

erika-stanciu_400x400

Scurtmetraje

Vincent Marti

Vincent este manager al departamentului de marketing pentru renumita casă de producție și distribuție Sophie Dulac. El este și selecționer de filme pentru Festivalul de Film Champs-Élysées.

Vincent_Marti_400x400

Boglárka Nagy

Boglárka Nagy a studiat film și management de proiecte educaționale și culturale, precum și management de cinema de artă. Scrie critică de film, studii și interviuri pentru Filmtett și Istoria filmului, dar ocazional și pentru alte site-uri și reviste specializate în cinema. Este programatorul cinematografului Elvire Popesco din București și se ocupă de proiectele de film ale Institutului Francez din România. Colaborează cu mai multe festivaluri de film, lucrând pe selecția filmelor (One World Romania, Doc’est), proiecte de educație cinematografică, coordonare de ateliere și moderarea discuțiilor. Din 2016 e membru al comitetului de validare Europa Cinemas.

BoglarkaNagy_400x400

Paul Radu

Paul este director executiv al Organized Crime and Corruption Reporting  Project (OCCRP) și membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). A fost bursier Alfred Friendly Press Fellowship (2001), Milena Jesenska Press Fellowship (2002), Knight International Journalism Fellowship (2007-2008) și Stanford Knight Journalism Fellowship (2009-2010). Paul a coordonat departamente de investigații la Evenimentul Zilei și  Jurnalul Național și a publicat investigații pe mari cazuri de corupție precum Roșia Montană, mita pentru fregate, cazul Rafo, Voiculescu-Crescent și altele.

PaulRadu_400x400