Festivalul Internațional de Film Pelicam împlinește anul acesta 10 ani. Tot de atâția ani, Pelicam este singurul festival de film documentar despre mediu și oameni din România. Ediția aniversară din 2021 este dedicată apărătorilor mediului și poveștilor lor.

Între 15 și 24 octombrie are loc Pelicam ediția 2021 într-un format hibrid, cu filme difuzate gratuit online în toată România și o serie de proiecții și evenimente offline la București. 

Pentru anul acesta am pregătit 17 filme organizate în mai multe categorii

 • 10 documentare în premieră națională pentru competitiile Trofeul Pelicam și Fresh Perspectives
 • Fiind o ediție aniversară, secțiunea Out of competition va include și Pelicam Classics, câteva dintre cele mai iubite filme proiectate în anii trecuți. 

Fiecare film  din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată. Majoritatea proiecțiilor va fi însoțită la final de discuții sau dezbateri. Programul integral al proiecțiilor, atelierelor și al evenimentelor conexe va fi disponibil în curand pe site-ul pelicam.ro

Cine apără ziua de mâine 

Ne dorim ca filmele din selecția 2021 să inspire și să revolte, dar, mai ales, să pornească discuții orientate spre soluții. 

Tema acestei ediții reflectă realitatea ultimilor ani și aduce în atenția publicului ceea ce organizațiile internaționale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri și ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-și pământurile și mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România.

Așa ca ediția de anul acesta este despre ei, despre oamenii aflați în prima linie în lupta pentru planetă. Despre cei care se ridică și strigă la portavoce în fața nedreptăților sau care se așează în liniște cu o pancartă în fața unui parlament. Despre cei care construiesc munți în inima unei capitale europene și cei care-și apără apele de plasele braconierilor în Cambodgia. Despre cooperative, comunități și inițiative cetățenești care dau puterea înapoi oamenilor, despre descentralizare, despre autonomie alimentară și energetică pe toate continentele. Despre whistleblowers și troublemakers. Despre oamenii care se luptă cu sistemul sau cu marile corporații pentru justiție climatică. Despre David și Goliath.

Lista filmelor aflate în competiție pentru Trofeul Pelicam (în valoare de 2.000 de euro)

 • The white cube (Olanda 2020)
 • Current sea (Cambogia, 2020)
 • Once upon a time în Venezuela (Venezuela 2020)
 • Lords of Water (Franța 2019)
 • The troublemaker (UK, 2020)

Lista filmelor aflate în competiție pentru Fresh Perspectives (premiu oferit de Orange în valoare de 1.000 de euro)

 • Food for change (Franța 2019)
 • Home of snails (Spania, 2020)
 • The people vs Agent Orange (SUA, Franța, 2020)
 • Bread, an everyday miracle (Austria, Germania 2020)
 • We the power (Olanda, Germania, Belgia, Spania, UK, USA, 2021)

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Sponsorul principal al festivalului : Orange

Sponsor: Saga Film

Parteneri: Seneca EcoLogos, Digidemat, Editura Seneca, Green Film Network

Parteneri instituționali: Ambasada Olandei la București, Ambasada Spaniei la București, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Royal Danish Embassy Bucharest, Ambasada Elveției în România.

Parteneri media : Radio Guerilla, DOR, Scena9, EduPedu, Hotnews.ro