Pelicam Junior

FILME 

MICUȚII ȘIREȚI (Franța, 54 min) – este o serie de 8 scurt-metraje de animație pentru cei mici, fără dialoguri.

marți, 11 iunie, ora 09.00, la Centrul Cultural Jean Bart

1. Micul om de buzunar – Un om mic duce o viață liniștită într-o valiză instalată pe un trotuar dintr-un oraș mare. Într-o zi, cărarea lui traversează urmele unui bătrân orb. Cei doi vor deveni prieteni prin muzică.

2. Legea celui mai puternicO mică maimuță încearcă din răsputeri să pună mâna pe o banană imensă. Dar o maimuță mult mai mare decât el crede că ei i se se cuvine, momentul în care sosește o maimuță și mai puternică care și-o însușește. Micuța maimuță găsește apoi o șmecherie să mănânce cea mai mare parte din această banană, dar … pe propriul risc!

3. Circuit marinO barcă în marea largă. Marinarii pescuiesc, mănâncă, beau … și cântă. Pisica se uită la papagal, papagalul se uită la peștele simpatic în borcanul său, pisica se uită la pește …
Oare cine ce va mânca?

4. Omuleții Un băiat de cinci ani decide într-o zi să facă un om de zăpadă. El își va pune toată energia și mai ales toată speranța în asta. Dar omul va fi oare la înălțimea așteptărilor copilului?

5. Nicolas & GuillemetteÎntr-un magazin de personaje neterminate, Nicolas, micul muzician, este singurul personaj terminat. Se trezește și decide să o termine de construit pe Guillemette, micuța dansatoare. Din păcate, el se înșeală în asamblarea firelor: Guillemette dansează lateral și se transformă într-un monstruleț cu mii de capete.

6. Oktapodi Două caracatițe se mișcă delicat, când, dintr-o dată, o mână anonimă le separă. Animalele vor trebui să lupte împotriva acestui pescar crud și tare hotărât să-i includă pe cei doi iubiți în meniul unui restaurant …

7. Mănușa – Ninge. Lily și bunicul ei pregătesc un mic cuib pentru păsări pentru a le ajuta să supraviețuiască iernii. Dar unde se vor adăposti celelalte animale din grădină? se întreabă fetița. Apoi pune o mănușă la poalele copacului unde este fixat adăpostul pentru păsări.

8. Migrația BigoudennPovestea are loc la marginea unei stânci din Bretania: la căderea nopții, bigoudenii se întâlnesc pentru a efectua un ritual misterios: începe dansul plăcintelor …

SINGURI ACASĂ – Viața secretă a animalelor de companie (SUA, 2016, 90 min.) – animație, dublat în limba română

marți, 11 iunie, ora 11.30, la Centrul Cultural Jean Bart
joi, 13 iunie, ora 09.00, la Centrul Cultural Jean Bart

Într-o clădire de apartamente din Manhattan, viața lui Max, ca animal de companie preferat, este întoarsă cu susul în jos, când proprietarul său aduce acasă o potaie culeasă de pe drumuri. Dar, în curând, cei doi căței vor trebui să-și lase diferențele deoparte când află că adorabilul iepuraș alb Bulgăre de zăpadă construiește o armată de animale de companie pierdute, hotărâte să se răzbune.

ZOOTOPIA (SUA, 2016, 108 min) – animație, dublat în limba română

miercuri, 12 iunie, ora 12.00, la Centrul Cultural Jean Bart

În oraşul animal Zootopia, o vulpe cu gura mare trebuie să fugă când i se înscenează o crimă. Poliţistul cel mai bun din Zootopia, un iepure neprihănit, este pe urma vulpii, dar când amândoi devin ţintele unei conspiraţii, sunt obligaţi să lucreze împreună şi descoperă că şi duşmanii naturali pot deveni cei mai buni prieteni.

FERMA SĂLBATICĂ (Franța, 2015, 52 min.) – documentar, subtitrat în limba română

miercuri, 12 iunie, ora 10.45, la Centrul Cultural Jean Bart

Povestea are loc în inima Munților Jura din Elveția, într-o fermă mică, cu vacile, oile, porcii, găinile, pisicile, câinele … Dar acesta nu este un loc obișnuit. Aici, fermierul Nicolas Barth a favorizat de-a lungul anilor și prin gesturi simple revenirea vieții sălbatice pe terenurile sale. Prin intermediul aventurilor unei tinere vulpi descoperim acest loc unic care a devenit un schimb între viața domestică și cea sălbatică.  

VIAȚA SECRETĂ A GRĂDINII (Franța, 2018, 52 min.) – documentar, subtitrat în limba română

marți, 11 iunie, ora 10.15, la Centrul Cultural Jean Bart

În mediul rural din Normandia, un om este absent din casa lui și își lasă grădina să se dezvolte singură: o întreagă populație este încurajată să-și dezvăluie diversitatea: vulpea și ariciul, urzica și fluturele, păianjenul și tritonul, sturzul și rândunica … o lume minunată și sălbatică, unde speciile se intersectează și, uneori, se confruntă reciproc.

VULPOIUL CEL MARE ȘI RĂU ȘI ALTE POVEȘTI (Franța 2018, 83 min.) – animație, subtitrat în limba română

miercuri, 12 iunie, ora 09.00, la Centrul Cultural Jean Bart
joi, 13 iunie, ora 11.00, la Centrul Cultural Jean Bart

Oricine crede că la țară e liniște și pace se înșală amarnic. Aici găsim animale foarte agitate, o vulpe care crede că e cocoș, un iepure care se comportă ca o barză și o rață care vrea să îl înlocuiască pe Moș Crăciun. Dacă vrei o vacanță liniștită, nu e acesta locul potrivit.

ATELIERE

ATELIER de colaj & reciclat “Șansa lui Bilețel” – duminică, 23 iunie, Casa Avramide

“Şansa lui Bilețel” este o carte scrisă de Victoria Pӑtraşcu și ilustrată de Zelmira Szabo și spune povestea unui bileţel verde (un post-it) aruncat în gunoi de către Andrei. Bilețel este ajutat de toate personajele din camera băieţelului (Enciclopedia, Calculatorul, creioanele etc) să ajungă la reciclat.

La atelierul inspirat din această poveste vom analiza hârtia aruncată  din camerele noastre, vom căuta soluţii şi idei despre cum se poate evita consumul exagerat al hârtiei. Copiii vor aduce bilețele, chitanţe, desene, ambalaje aruncate de acasă – din care vom face un afiş cu tehnica colajului.

Atelierul va fi condus de Zelmira Szabo, ilustratoarea cărţii “Şansa lui Bilețel” şi se va desfăşura cu 20-25 de copii (vârsta între 5 si 11 ani). Durata atelierului va fi de 2 ore, cu pauză.

După atelier va urma o expoziţie cu lucrările copiilor.