Pelicam înseamnă mai mult decât proiecții de film. Ca în fiecare an, mergem mai departe în încercarea de a afla răspunsuri la câteva dintre întrebările ridicate în documentarele din program, și vă provocăm la dezbatere. Pelicam Talks din cadrul celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni cuprinde trei discuții care aprofundează teme precum schimbările climatice, gestionarea deșeurilor și prețul naturii. Dezbaterile din cadrul Pelicam Talks vor fi moderate de Diana Meseșan, jurnalistă la publicația culturală Scena9.
Clima și viitorul
Cercetătorii avertizează că activitatea umană afectează grav natura care se întoarce împotriva noastră prin fenomene meteo extreme. E necesar să facem tranziția către energie curată și economie circulară și armonie cu biodiversitatea. Suntem capabili? O întrebare la care vom răspunde împreună cu John Webster, regizorul documentarului Little Yellow Boots, un film emoționant despre cum putem lăsa o lume mai bună strănepoților noștri, și Corina Murafa, specialist în climă și energie, co-președinta Fundației Ashoka România, o organizație care promovează antreprenoriatul social.
Sâmbătă, 23 iunie, Centrul Cultural Jean Bart, ora 17.15
Valoarea deșeurilor
Deșeurile pe care le eliminăm cu lejeritate în natură nu sunt niște gunoaie, ci niște resurse. Drumul obiectelor ieșite din uz spre groapa de gunoi e pavat cu dezinformare, lipsă de educație și incompetență. Cum schimbăm macazul? La această întrebare vom răspunde împreună cu Salvo Manzone, regizorul documentarului Trough My Rear Window, un film despre relația dintre oameni și obiectele care nu ne mai trebuie, și cu Raul Pop, specialist în managementul deșeurilor.
Duminică, 24 iunie, Muzeul de Artă, ora 14.30.
Prețul naturii
Natura ne oferă nenumărate beneficii fără de care viața nu ar fi posibilă. Noi considerăm că ni se cuvin și că sunt gratis, deși serviciile de mediu sunt foarte valoroase. Recunoașterea beneficiilor economice pe care ni le oferă natura este un pas în direcția corectă de protejare a mediului sau calea spre transformarea naturii într-o marfă ca oricare alta? O întrebare pentru participanții la dezbatere: regizoarea filmului Who Owns Nature – Alice Agnerkirschner, regizorul filmului Backlight – How Expensive is Nature – Daan Veldhuizen și profesorul Dan Cogălniceanu, specialist în servicii de mediu.
Sâmbătă, 23 iunie, Muzeul de Artă, ora 14.15.
Discuțiile din cadrul Pelicam Talks sunt realizate cu sprijinul Aqua Carpatica.
There are 2 comments
[…] Muzeul de Artă va avea loc și prima dezbatere din cadrul Pelicam Talks din acest an pe tema “Prețul naturii” în urma proiecției Cine deține natura (r. Alice […]
[…] Muzeul de Artă va avea loc și prima dezbatere din cadrul Pelicam Talks din acest an pe tema “Prețul naturii” în urma proiecției Cine deține […]