Regulament

Festivalul International de Film PELICAM, ediția a VIIIa

20 – 23 iunie 2019, Tulcea

 

1. Generalități

Festivalul Internaţional de Film PELICAM este organizat de către Asociaţia Les Herbes Folles şi este singurul festival internaţional de film din România dedicat în întregime mediului înconjurător.

PELICAM are ca scop concentrarea în acelaşi loc a întregii diversităţi a celor mai bune producţii mondiale dedicate mediului înconjurător şi promovarea acestora, cu scopul descoperirii de către publicul din România a culturilor altor ţări, dar şi al îmbogăţirii culturii cinematografice a viitorilor cinefili, atât din Tulcea cât şi din România, și de asemenea creşterea interesului publicului din România faţă de filmul de gen.

 

Festivalul Internaţional de Film Pelicam este un eveniment ce se desfăşoară anual, iar cea de-a opta ediţie va avea loc în oraşul Tulcea în perioada 20 – 23 iunie 2019. Fiecare film va fi proiectat de maxim două ori, locațiile pentru proiecții fiind spații culturale amenajate adecvat proiecțiilor de film.

 

2. Secțiuni

Competiţia oficială de lungmetraje

Secţiune competiţională ce cuprinde filme documentare produse după 1 ianuarie 2018, cu durata între 52 și 130 minute, proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Competiţia oficială de scurtmetraje

Secţiune competiţională pentru filmele documentare de scurt metraj, produse după 1 ianuarie 2018, cu durata de maxim 30 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Black Sea Docs Competition

Secţiune competiţională  pentru filme documentare provenind din țările învecinate Mării Negre: România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Georgia, Turcia, Bulgaria; produse după 1 ianuarie 2017, cu durata între 30 și 120 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam (cu excepția filmelor producții românești).

 

Competiția Internațională “Fresh Perspectives”

Secţiune competiţională  pentru filme documentare dedicată în special publicului tânăr (15-30 ani) care propun sau prezintă soluții alternative pentru un viitor durabil, produse după 1 ianuarie 2017, cu durata între 30 și 100 minute; proiectate în premieră în România în cadrul Festivalului Pelicam.

Out of Competition

Classic Pelicam

Secțiune non-competițională în cadrul căreia se vor proiecta filme mai vechi ce abordează direct sau indirect tema mediului, ficțiune sau documentar, film ce poate fi apreciat dintr-o altă prismă după un număr de ani.

GFN Award

Secțiune non-competițională în cadrul căreia se va proiecta filmul câștigător din anul în curs al competiției internaționale Green Film Network.

Retrospectivă

Secțiunea non-competițională cuprinde filme tematice, de animație si filme pentru copii. Aceste filme nu sunt proiectate în premieră națională.

 

Alături de aceste secţiuni, cea de-a VIIIa ediţie a Festivalului Internaţional de Film Pelicam va cuprinde evenimente speciale, cum ar fi: conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri, concerte, expoziţii foto etc.

 

3. Jurii si premii

3.1.

Juriul cel mare al festivalului, juriu internaţional format din trei membri, personalităţi ale cinematografiei mondiale si specialisti de mediu, va decerna:

Premiul PELICAM – pentru cel mai bun film de lung metraj aflat în Competiţia Oficiala, în valoare de 2.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

3.2.

Juriul pentru scurt metraje format din trei membri, cunoscatori ai cinematografiei si industriei de film, va decerna:

Premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj aflat în Competiţia de Scurt Metraje, în valoare de 500 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

3.3.

Juriul Black Sea Docs, juriu internațional format din trei membri, personalităţi ale cinematografiei mondiale și specialiști de mediu, va decerna:

Premiul Black Sea Docs – pentru cel mai bun film din competiția Black Sea Docs, premiu ce constă în servicii de post producție la Cinelab Romania, în valoare de 3.000 de euro, pentru următorul film al regizorului filmului câștigător.

Filmul câștigător va fi de asemenea propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2019.

3.4.

Juriul Fresh Perspectives, format din minim cinci membri, tineri tulceni va decerna:

Premiul Fresh Perspectives – pentru cel mai bun film din Competiţia Fresh Perspectives în valoare de 500 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 100% regizorului filmului).

 

4. Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibile, filmele înscrise într-una din primele patru secţiuni, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

1. Filmele trebuie să fi fost produse (data premierei) dupa 1 ianuarie al anului precedent fiecărei ediții.

2. Filmele trebuie să fie difuzate în premieră în România în cadrul festivalului Pelicam, excepție făcând filmele românești din secțiunea Black Sea Docs.

3. Suportul cinematografic (de proiecţie) trebuie să fie digital (Blu Ray, DVD video HD sau fisier HD 1080p).

4. Filmele vor fi prezentate în versiunea originală, cu subtitrare în limba română și engleză (dacă sunt vorbite în altă limbă decât în engleză). În cazul în care filmul va fi selecționat, distribuitorul/producătorul filmului trebuie să  furnizeze festivalului lista de dialoguri în limba engleză.

 

6. Procedura de înscriere

Producătorul, autorul și/sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere de pe site-ul festivalului până la data de 15 martie 2019.

Filmele înscrise după 15 martie 2019 nu vor fi luate în considerare!

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat îsi asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

 

7. Participarea la festival

Organizatorii vor anunţa producătorii si regizorii filmelor selecționate până la data de  25 martie 2019.

Programul oficial (ordinea, orele de proiecție ale filmelor selectate) al festivalului va fi stabilit de către organizatorii festivalului.

Festivalul este deschis și dedicat mai multor categorii de vârstă, de la publicul tânăr (8-14 ani, pentru care avem proiecții speciale de film) la publicul adolescent și până la cel matur. Tematicile sunt diverse, acoperă o plajă largă și în același timp specifică de interes, atât în ceea ce privește filmul, cât și în ceea ce privește restul de activități din cadrul festivalului. Un număr important de ziarişti din presa scrisă şi audio-video, precum şi reprezentanți ai organizațiilor non guvernamentale a căror activitate este legată de mediul înconjurător vor fi prezenţi la eveniment.

Participarea la Festival implică respectarea necondiţionata a tuturor articolelor regulamentului.

 

8. Reguli pentru filmele selecţionate:

Suportul de proiecție cu subtitrări în limba engleză burned in și 10 postere ale filmului vor fi expediate la adresa ce va fi anunțată în curând.

Data limita de primire a filmelor selecţionate este 10 mai 2019.

Materialele de presă şi publicitate pentru fiecare film selectat trebuie să ajungă prin transfer la adresa [email protected] până la data de  20 aprilie 2019.

Kitul de presă și publicitate trebuie să conțină: caietul de presă, stills-uri din film, foto şi biofilmografia regizorului, lista de dialoguri (în engleză), trailerul filmului, caseta tehnica.

DVD-urile sau CD-urile filmelor ce nu au fost selecţionate vor fi returnate doar daca deţinatorul drepturilor filmului înscris plateste în avans taxele poştale pentru expediţie.