Ajuns la cea de-a 10-a ediție, Pelicam, festivalul internațional de film despre mediu și oameni, desfășurat între 15-24 octombrie, a adunat peste 7.000 de accesări în cadrul ediției online, cu filme difuzate în proiecții unice, gratuit, pe site-ul oficial al festivalului. Programul a inclus și sesiuni de Q&A cu realizatorii filmelor, la finalul proiecțiilor, dezbateri live cu jurnaliști și specialiști pe probleme de mediu și ateliere pentru copii. Ediția aniversară a avut ca temă “Cine apără ziua de mâine”, în cinstea celor care luptă pentru mediul înconjurător. Pelicam este singurul festival de film din România dedicat în întregime mediului și este membru Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu.
Premiul mare al ediției aniversare este câștigat de filmul olandez White Cube / Cubul Alb (Olanda, 2020), în regia lui Renzo Martens. Filmul primește astfel Trofeul Pelicam, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). White cube / Cubul alb a fost proiectat cu sprijinul Ambasadei Olandei in României.
White Cube / Cubul Alb urmărește încercările lui Renzo Martens de a relansa economia locală pe o plantație din Congo, unde foștii muncitori de pe plantație realizează sculpturi care sunt reproduse în ciocolată și apoi expuse la marile muzee din New York și Londra. Profiturile obținute din această expoziție sunt folosite pentru a cumpăra înapoi terenul care le-a fost confiscat de Unilever.
Juriul Competiției Lungmetraje i-a avut în componență pe Romana Puiuleț, co-fondator RISE Project și jurnalistă de investigații la OCCRP, Monica Lăzurean-Gorgan, producătoare și regizoare de film documentar și pe Antoine Avignon, fondatorul Festivalului de Film de Mediu din Albania (EFFA) și delegat UE pe probleme de mediu în Serbia.
‘Juriul a ales White Cube / Cubul Alb pentru că acoperă o poveste intensă, filmată într-un timp considerabil, care permite dezvoltarea unei perspective mai largi asupra istoriei exploatării capitaliste postcoloniale și, în același timp, asupra artei și artiștilor africani. Filmul aduce mai multe povești sincere și subtile alături de o calitate excelentă a imaginii.’
Juriul a ales să acorde, de asemenea, o mențiune specială filmului Current Sea / Marea de azi pentru povestea sa convingătoare despre poluarea mărilor, pescuitul ilegal și conservarea marină.
Mai departe, premiul competiției Fresh Perspectives e acordat filmului We the Power / Viitorul energiei, documentarul lui David Garrett Byars. Competiția Fresh Perspectives este dedicată filmelor care oferă soluții noi și inovatoare problemelor legate de mediu. Premiul, în valoare de 1.000 de euro, este oferit de Orange. ‘Credem că We the Power este cel mai potrivit temei pentru că este inspirațional și informativ. Soluția are scopul final de a lupta cu încălzirea globală și de a ajuta comunitățile să își producă singure energia.’, au declarat membrii juriului Fresh Perspectives, Bianca Badiu, 17 ani din Cluj-Napoca, Ioana Gioabă, 14 ani din Buzău și Andrei Cupșa, 16 ani din Brașov. Cei trei membri ai juriului Fresh au decis să acorde, de asemenea, o mențiune specială documentarului “The People vs Agent Orange” care ne spune povestea a două femei curajoase care se luptă de mai bine de 20 de ani cu industria chimică din SUA.
Premiul publicului, care recompensează cel mai popular film al acestei ediții, oferit de Asociația Les Herbes Folles și în valoare de 1.000 de euro, este câștigat de filmul Bread / Pâine, documentarul adunând peste 400 de spectatori. Bread / Pâine, a fost proiectat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac.
Toate proiecțiile filmelor în cadrul ediției aniversare Pelicam au avut loc online, iar filmul Bread a avut și proiecție offline la Cinema Elvira Popesco. Festivalul a mai organizat cinci ateliere pentru copii împreună cu Asociația Seneca Eco Logos. Atelierele au adunat 57 de copii la Librăria Seneca din București.
Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Prezentat de: Orange
Sponsor: Saga Film
Parteneri: Seneca EcoLogos, Digidemat, Editura Seneca
Parteneri instituționali: Ambasada Olandei la București, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund, Institutul Francez, Royal Danish Embassy Bucharest, Ambasada Spaniei la București, Forumul Cultural Austriac.
Parteneri media: Radio Guerilla, DOR, Scena9, EduPedu, Hotnews.ro.